22.08.2021 | 11:39
Шансовете за кабинет вече са само теоретични
Александър Маринов съветва Румен Радев преди да връчи мандата за проведе срещи

Шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат са вече по-скоро теоретични, заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента Румен Радев. Според него има две възможности за съставяне на правителство, едната е „Има такъв народ“ да преразгледа позицията си, за което няма симптоми. Втората е отново свързана с изменения на поведението на ИТН – правителство може да има “чрез въздействие  върху кворума”, но според Маринов, това е слаб вариант, защото стои въпросът как ще работи такова правителство.

Три възможности има за връчване на мандата, въпросът бил не на кого ще бъде даден, а дали останалите ще се споразумеят. Маринов съветва Радев преди да връчи мандата за проведе срещи.

Според Маринов, нормата за българското гражданство на министри и депутати е била създадена в други времена, с други политически цени и днес изглежда архаична. Но произнасянето по нея е на Конституционния съд, отбеляза професорът.

“Подобен на казуса с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков имаше с финансовия министър в първото правителство на Борисов Симеон Дянков”, заяви Маринов. Според него, тогава Дянков сам обявил, че има американско гражданство. Отговор от САЩ дошъл след една година и той гласял, че към момента няма данни той да е  американски гражданин, а не към момента на поемане на поста.

Симеон Дянков отрече и пред “Сега”, че имал американско гражданство. “Аз никога не съм имал друго гражданство освен българско”, заяви Дянков. Пред столичен вестник той заяви, че 2-3 седмици след атаката през 2009 г., че има американско гражданство, посолството на САЩ потвърдило, че никога не е бил американски гражданин. Всъщност, той получи писмо от посолството на САЩ чак през пролетта на 2010 г. и съдържанието му бе такова, каквото твърди Ал. Маринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране