08.10.2023 | 22:08
Шеф в „Александровска болница“ е отстранен заради дарен апартамент от пациентка
Д-р Манол Соколов получил жилището от възрастна жена малко преди смъртта ѝ

Ръководството на УМБАЛ „Александровска“ взе решение да отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов за времето до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, съобщиха от пресцентъра на столичната болница. Делото бе открито след разследване на Нова телевизия за дарено на лекаря жилище в София от възрастна пациентка малко преди смъртта ѝ.

„Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, за съжаление засяга отношенията „лекар-пациент“, където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на „Александровска болница“ в публичното пространство. Случаят поставя въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде защитена тази най-висша лекарска ценност, веднага след излъчване на журналистическото разследване и последвалите обществени реакции в медиите, изпълнителният директор на болницата проф. Атанас Йонков призова доц. Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на „имотния казус“, но той категорично отказа. Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент“, пишат от болничното заведение.

Именно въпросната д-р Чакърова е пациентката, която малко преди да почине на 1 септември т. г. приписала два свои имота в София – на Лъвов мост и в кв. „Лозенец“, на двама лекари – д-р Манол Соколов и дерматолога д-р Евгения Божикова. Според тяхната версия тя сторила това от благодарност за полаганите от тях грижи за нея. Роднини на починалата обаче твърдят, че такива грижи изобщо не са полагани.

„Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, тъй като създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. Това крие риск да бъде разрушено доверието „лекар-пациент“ и по този повод ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая – добавят още от „Александровска“. – Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния. Очакваме колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, включително и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни. Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на УМБАЛ „Александровска“ като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България.“

1 коментар

  1. Този каза:

    явно не е гладувал никога през живота си и не си е броил „стотинките“…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране