29.12.2023 | 13:33
Шефът на „Газпром“: За първи път в историята Европа се отказва от газа и сама се деиндустриализира
Умишлено се унищожава търсенето на един от най-екологичните енергийни продукти

За първи път в историята на световната енергетика Европа изкуствено намалява търсенето на газ, което вече доведе до деиндустриализация в региона. Това заяви Алексей Милер, ръководител на „Газпром“, на среща, посветена на обобщаването на предварителните резултати за годината.

„Ситуацията в Европа ни е добре позната. Те поставиха рекорд и там. За първи път в историята на световната енергетика се наблюдава изкуствено унищожаване на търсенето на газ. Основният енергиен носител. Умишлено, можете ли да си представите, се унищожава търсенето на един от най-екологичните енергийни продукти. Това не се е случвало никога досега в историята. В много европейски страни то всъщност вече е довело до деиндустриализация“, каза Милер.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак отбеляза, че от 2021 г. насам Европа е намалила потреблението на газ с повече от 1000 млрд. куб. м до 490 млрд. куб. м в края на тази година.

„Газпром“ съобщи, че потреблението на газ в европейските страни от далечната чужбина през първите 11 месеца на тази година е намаляло с 34 млрд. куб. м и е спаднало до нивото от 1996 г. В същото време рисковете за енергийната сигурност в Европа, особено през зимата, са се увеличили значително.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране