13.11.2015 | 0:01
Шойбле сравни Меркел със свиня на пистата
Финансовият министър подстрекава ксенофобията в Германия

По повод бежанската вълна, която залива Германия, финансовият министър Волфганг Шойбле съзря опасност, като от убийствена лавина. Ако Европа не предприемела общи действия, нещо много лошо щяло да сполети всички. “Лавините могат да се предизвикат, ако някой непредпазлив скиор се отправи към планинския скат и леко поразмести снежната маса”, заяви снощи в Берлин Шойбле. “Дали вече сме в стадия, когато лавината се е стоварила в долината, или пък пък сме в стадия на горния край на ската, това аз не знам”, изрече министърът.

Ако все пак сме се намирали високо в планината, то тогава предизвикателството било доста голямо. Германия не била в състояние сама да овладее такава ситуация, не дори и с контрол по вътрешните си граници.

Шойбле окачестви мигрантския поток като “рандеву на обществото ни с глобализацията”. С този натиск можела да се справи само единна Европа.“В противен случай за всички нас би станало доста страшно”, предупреди той. “Ние, германците, знаем, че имаме проклетия дълг в центъра на Европа да работим за това, че на всяка цена да ни се удаде европейско единство. Ако Европа се срине, то това ще навреди най-много на Германия”, предупреди Шойбле.

“Сравняването с лавина – изцепката на Шойбле”, написа днес в свой коментар “Шпигел”. Предлагаме ви мнението на автора Роланд Нелес, завеждащ ресор “Политика”. Волфганг Шойбле сравни с лавина бежанците, които идват в Германия и Европа, сиреч с природна катастрофа.

Описаната от него картина с помитащата лавина е погрешна и опасна и като дългогодишен министър той би следвало да го знае. Това е езикът на подстрекателите и на ксенофобите. С една дума – изцепка.

Вместо да подклажда и без това разгорещените настроения сред част от населението, един разумен политик би следвало да залага на успокояване на страстите и на умереното слово. Явно Шойбле е решил друго. Той е адреналинът на Християндемократическия съюз (ХДС е партията на Меркел, както и на Шойбле – б. р.). И обслужва всички онези в партията, които се застъпват за твърда линия спрямо бежанците. Със сигурност тези хора не са малко.

Шойбле отново се противопоставя на шефката си Меркел, която залага по-скоро на уравновесения тон. Между другото – Шойбле мимоходом зашлеви поредната плесница на Меркел, говорейки за „непредпазлив скиор“, който би могъл да задвижи лавина. Един непредпазлив скиор? Ще рече глупак? Една свиня на пистата? Това изречение, макар с двойнствен смисъл, е типично за Шойбле. Без да напада пряко Меркел, става ясно, че визира точно нея, категоричен е авторът.

Така министърът продължава да подкопава авторитета на Меркел. Той или иска да я принуди да смени курса си по политиката спрямо бежанците, или иска поста й. Естествено, както винаги, той ще опровергае и двете. Обаче: Този дуел става все по-интересен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране