22.11.2023 | 10:20
Шокиращо ВИДЕО показа отвличането на кораба Galaxy Star, 15 българи от екипажа са заложници
Военен хеликоптер транспортира хутите на борда на плавателния съд и над 10 въоръжени до зъби мъже се запътват към мостика

Бунтовниците хути, които преди дни отвлякоха кораб в Червено море, в екипажа на който има 15-има българи, публикуваха потресаващо видео от пара-военната акция, с която израелският плавателен съд бе окупиран. Кадрите са заснети професионално от няколко камери, включително дрон и показват съкратената версия на отвличането.

Хеликоптер, пълен с военни, се приближава в гръб към товарния кораб, каца на централната му площадка и от него излизат над 10 въоръжени до зъби араби, екипирани с бронежилетки и носещи черни маски. Хеликоптерът излита обратно, а военните започват постепенно да се прибижават към мостика на GALAXY STAR. Там те заварват част от екипажа, които при вида на насочените към тях калашници вдигат веднага ръце и предават командването на хутите.

После се вижда как единият от военните, който изглежда се намира в едно от товарните помещения на плавателния съд, вика „алаху акбар” и споменава нещо за Израел.

Отвличането на кораба придава нов фронт на регионалния конфликт в Близкия Изток. Бенямин Нетаняху веднага определи случилото се като „ирански тероризъм”, а от Техеран побързаха да се дистанцират от бунтовниците. В същото време няколко други товарни кораба са били отклонени от курса им заради заплахата да ги сподели същата съдба.

Към момента всички от екипажа на Galaxy Star се държат като заложници. От Йемен днес излезе информация, че те ще бъдат освободени, чак когато „…Израел прекрати геноцида си в Газа”. Много е възможно в идните дни да има още подобни случаи, тъй като хутите дадоха заявка, че ще превърнат отличането на кораби в практика. Междувременно вече се и заговори за военен ескорт на корабите, преминаващи през тази територия – нещо, което може да има непредвидими последици за региона.

1 коментар

  1. ИвКо каза:

    И къде е видеото?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране