10.03.2023 | 19:02
„Шпигел“ забърка и България във взривяването на „Северен поток“
С подправен български паспорт е наета яхтата за саботирането на газопровода

Групата, за която се предполага, че е замесена в взривяването на газопроводите „Северен поток“, е използвала подправен български паспорт при наемането на яхтата „Андромеда“ в Германия, съобщиха „Шпигел“ и БТА.

Германското списание се позовава на данни от разследването. През октомври следователи откриха 8-метрова дупка в „Северен поток“. По-късно стана ясно, че два от тръбопроводите са пробити на четири места, като във всеки от тях има по две пробойни. Само една от тръбите на „Северен поток 2“ не е засегната.

Според експерти това е възможно само чрез взривяване. „Шпигел“ вече съобщи, че саботьорите са наели 15-метровата ветроходна яхта „Андромеда“, за да превозят експлозивите до „Северен поток“. Уточнява се, че плавателният съд, за който става дума, който е от тип „Бавария Крузър 50“, е нает чрез чартърна фирма.

„Засега остава неясно от колко души е била групата, тъй като не всички от тях са дали свои данни (при наемането). Очевидно е бил използван и поне един подправен български паспорт“, отбелязват от германското издание.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече страната да има нещо общо с взривяването, след като различни издания съобщиха, че „проукраинска група“ е извършила саботажа на тръбопроводите „Северен поток“, пренасящи природен газ от Русия за Европа.

САЩ и НАТО окачествиха случая като „саботаж“. Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства. Няколко месеца след случая Русия поиска от ООН разследване на атаките.

Зеленски: Нямаме нищо общо с експлозиите на „Северен поток“

Президентът Володимир Зеленски отрича евентуално участие от страна на Украйна в експлозиите, които миналата есен повредиха руските газопроводи „Северен поток“ в Балтийско море, добавяйки, че вярва, че подобни доклади може да се разпространяват, за да се провокира забавяне на международната помощ за украинците.

Президентът заяви това по време на съвместна пресконференция с финландския премиер Сана Марин в Киев, съобщава кореспондентът на „Укринформ“. „Що се отнася до „Северен поток“, ние нямаме нищо общо с него“, каза Зеленски.

„Смятам, че е много опасно някои независими медии, към които винаги съм имал голямо уважение, да предприемат подобни стъпки. Мисля, че това е погрешно, тъй като това е в полза само на Руската федерация или на някои бизнес групи, които са заинтересовани да не бъдат въведени мощни санкции, защото техният бизнес страда и тези групи могат да действат включително извън Русия“, каза Зеленски.

Той подчерта, че в момента Украйна се бори с врага – Русия, но добави, че все още има борба срещу „хора, които не виждат нищо друго освен пари“, чийто бизнес страда поради намаляването на обемите на търговия с терористичната държава.

Държавният глава каза още, че има определени „трети страни“, които позволяват на Руската федерация да заобикаля санкциите.

„От една страна, те подкрепят Украйна, нашия суверенитет, дори изпращат нещо на Украйна, разбирате ли, сякаш помагат условно, за да поставите отметка. А от друга страна, те предлагат пътища за избягване на санкции, печелейки десетки милиарди долара и увеличиха стокообмена с Руската федерация в сравнение с предвоенния период“, отбеляза президентът.

Според Зеленски това се отнася за много държави, дори и тези, които са част от ЕС или НАТО.

„Бих обърнал внимание на това и бих анализирал кой може да има полза и за кого е важна подобна дезинформация. Украйна определено не е направила това. И това е най-важното. И каквото някой измисли, някакви знаци за каквото и да е, дори може би някаква операция под фалшив флаг, това изглежда смешно, честно казано. Ние сме заинтересовани да ни бъдат доставени оръжия, да бъдат въведени санкции и да бъде постигната нашата победа“, подчерта Зеленски.

Както беше съобщено, в края на септември 2022 г. в резултат на експлозии на тръбопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ край бреговете на остров Борнхолм в Балтийско море, тръбите бяха повредени в изключителните икономически зони на Дания и Швеция.

На 7 март редица чуждестранни медии, по-специално германски издания и „The New York Times“, съобщиха за предполагаемото участие на „проукраински групи“.

В тази връзка германското правителство заяви, че разследването все още е в ход.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране