20.04.2016 | 0:01
Ще има избирателен район за чужбина
В бюлетината за изборите ще има и квадрат с обозначение "Не подкрепям никого"

Цяла поредица промени в избирателния кодекс прие парламентарната правна комисия. Депутатите решиха да създадат самостоятелен избирателен район – чужбина. Предложението на реформаторите за 3 многомандатни района не бе прието, ДПС се обяви против отделянето на българите зад граница.

Изборният ден ще започва час по-късно – ще е от 7 до 20 ч. Който не е успял да гласува, ще може да упражни правото си на вот и до 21 ч., предложиха от ГЕРБ и идеята им бе приета. Предизборната кампания ще продължава 21 дни, а не 30, както е в момента. Ще има задължително гласуване, но без санкции за негласуващите. Отпадна и т.нар. томбола с парично-предметни награди за пусналите бюлетини, но с решение на Министерския съвет ще се определят стимули за упражнилите правото си на глас. Тези, които не са гласували без уважителни причини, ще се заличават от избирателните списъци за следващите избори.

В бюлетината за изборите ще има и квадрат с обозначение „Не подкрепям никого“, реши парламентарната правна комисия. Гласът на зачеркналите го няма да бъде отчитан като действителен, за да няма незаети мандати, но няма и да е недействителен, каквито са празните или изрисуваните бюлетини. Този вот ще се отчита в отделна графа в протокола и ще се проверява от Централната избирателна комисия. Целта е да се види реално колко е недействителният вот.
Общинската избирателна комисия ще регистрира само и единствено инициативните комитети, но не и местни коалиции. Така, ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. Ще могат да участват само заедно за всички населени места в страната.

Без дебати бе прието предложението на ГЕРБ и ПФ социологическите проучвания да бъдат забранени не само 24 часа преди изборния ден, а по време на цялата кампания. Комисията прие политическите реклами в частните медии да са на стойност не по-скъпа от средната цена през предходните шест месеца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране