20.12.2023 | 10:00
Ще върнат ли обратно паметника на Съветската армия?
Нищо не бива извършва без законово основание за това и държавата не може да дава лош пример, коментира адвокат Валя Гигова

Решението на Административния съд на София за незабавното прекратяване на демонтажа на паметника на Съветската армия не дава основание фигурите да бъдат върнати отново на постамента си. Това каза в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ адвокат Валя Гигова.

„Въпросът какво и как е демонтирано е доста сложен, защото се касае за недвижим имот, защото за този монумент има съставен акт за държавна собственост, а съдът се опитва да го докара до демонтаж на някакви движими вещи, което не е вярно. Няма как да е движима вещ нещо, за което има съставен акт за държавен имот“, коментира тя.

„Връщането на фигурите на постамента не може да стане въз основа на тези две разпореждания на съда, защото той не се занимава с въпроса дали е законосъобразно демонтиран паметника и какво трябва да се случи, ако това е станало незаконосъобразно. Той не е постановил връщане обратно на демонтираните фигури“, обясни юристът.

„Това обаче показва какво не трябва да се прави и в правото, и в живота. Че нищо не бива извършва без законово основание за това. Държавата не може да дава лош пример“, подчерта тя.

„Убедена съм, че съдът е приел, че няма такива основания, защото в системата има две определения, с които е указано областната администрация да представи всичко, каквото има – административни актове, протоколи, актове за собственост, но след като не са представили, не съществуват. Иначе държавата щеше да ги представи“, коментира Гигова.

„Оттук насетне стоят за решаване въпросите какви са последиците от демонтажа, както и ако той е извършен без основание, кой каква отговорност носи“, каза още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране