18.12.2015 | 0:01
Швейцария публикува списък с 2600 „спящи сметки“
Прокурори обискират клон на банка UBS в Атина в търсене на данъчни измамници

Швейцария публикува за първи път списък с т.нар. спящи сметки, за да даде шанс на техните собственици да потърсят средствата си, съобщиха местните медии. Списъкът, публикуван на сайта http://www.dormantaccounts.ch, съдържа имената на отделни лица и компании, които не са извършвали никакво движение по сметките си през последните 60 години. В него има над 2600 имена, съобщиха от Швейцарската банкова асоциация.

Общата стойност на активите по пасивните сметки е 44 млн. швейцарски франка, или 41 млн. евро. В допълнение са обявени и 80 сейфа. Претендентите за собственост ще разполагат с една година да заявят притежание на активите. Ако това не стане, те ще бъдат предадени на швейцарската държава. Тази крачка бе предприета, след като по-рано т.г. данъчната служба в Швейцария започна да публикува в интернет имената на евентуални чуждестранни данъчни измамници, които държат парите си в местни банки. Властите в Берн решиха да свалят вековната банкова тайна заради множеството искове от страна на редица държави за предоставяне на данни на техни граждани, които са заподозрени, че укриват пари в Швейцария.

Междувременно стана ясно, че гръцки икономически прокурори са провели внезапни обиски в клон на швейцарската банка UBS в Атина. По време на извършената проверка те идентифицирали около 200 гръцки граждани с големи влогове в банката. Според гръцки медии техните имена фигурират в списъка, който икономическите власти на германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия изпратиха наскоро до гръцкото министерство на финансите.

Гръцките власти нахлули в офисите на банката в петък вечерта, но за това бе съобщено от гръцките медии едва вчера, като според източници на редица издания са били конфискувани харддисковете на компютрите и документация както от банковия клон, така и от офиса на известен гръцки брокер, който си сътрудничел с нея. В иззетата документация се съдържали номера на банкови сметки, имена и суми. Според източници най-малкият от влоговете на идентифицираните 200 гръцки граждани в банката е на стойност 1.5 милиона евро, а най-високият – 12 милиона евро. През следващите дни се очаква да бъде прието законово нареждане, което ще даде възможност на разследваните вложители в Гърция да декларират укритите суми и да платят съответните данъци, за да избегнат налагането на тежки глоби и провеждането на съдебни дела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране