09.11.2015 | 0:01
Симеон Втори посреща Вартоломей
Вселенския патриарх получава орден "Стара планина"

Симеон Втори посреща тази вечер Вселенски патриарх Вартоломей, който е на официална визита у нас. В двореца „Врана“ бившият министър-председател дава официална вечеря за Негово светейшество, както и за главата на родната православна църква – патриарх Неофит. Но нея са поканени и архиереите от Вселенската Патриаршия и трима митрополити от БПЦ.

Посещението на Вселенския патриарх в страната ни ще продължи до 10 ноември включително. В 9 часа тази сутрин той бе посрещнат в храм-паметника „Св. Ал. Невски“ от българския патриарх Неофит. Малко по-късно Вселенският и Българският патриарх отслужиха заедно Съборна света литургия там. В храма тази сутрин дойдоха още Симеон Втори, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, министърът на спорта Красен Кралев, Илияна Раева, Стефка Костадинова, представители на католическата църква у нас и др.

В понеделник на тържествена академична церемония в БАН на Вартоломей Първи ще бъде присъдено званието „Доктор хонорис кауза“. След това акад. Стефан Воденичаров от името на БАН дава тържествен обяд в чест на новопроизведения „Доктор хонориз кауза“, а следобед президентът Росен Плевнелиев ще връчи на Вселенския патриарх орден „Стара планина“ – първа степен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране