02.04.2018 | 0:01
Симеонов отново подхваща дискотеките
Вицепремиерът прекратява с практиката за нощни проверки по заведенията, но е подготвил промени в закона за защита от шума в околната среда

В началото на летния сезон започва нов етап от войната между Валери Симеонов  и шума от дискотеките. . Те предвиждат по-големи санкции за нарушителите, възможност за затваряне на заведения за един месец и за конфискуване на озвучителната им техника. Освен това се предвижда да се въведат и максимални стойности на шума от заведения и търговски обекти не само навън, но и в жилищни и обществени сгради. Така търговците ще бъдат глобявани, ако причиняват шум в апартаментите или хотелските стаи наоколо.

Предлага и сериозно завишаване на глобите за смутителите на тишината и спокойствието. Според новите текстове глобата за наднормен шум за заведенията може да е между 5000 и 10 000 лева. В момента тя е между 1000 и 3000 лева. При повторно нарушение санкциите са двойно по-големи – между 10 000 и 20 000 лева при 4000 до 10 000 лева в момента. Същите глоби ще се налагат и за неспазване на забраните за музика на открито и зареждане и работа на търговски обекти в жилищни сгради.

Измененията предвиждат и промяна в часовете, в които е забранено озвучаването на градините на заведенията. В момента музиката навън трябва да се спира между 23 и 7 часа. Сега се предлага удължаване забраната с 1 час – до 8 часа сутринта. Въвежда се и изискване за тишина от 14 до 16 часа. Тези ограничения не важат за териториите на жп гари, автогари, летища и морски гари, както и за системите за предупреждения и оповестяване на бедствия и аварии.

Търговските, производствените обекти и складовете в жилищни сгради или с такива със смесено предназначение ще трябва да отварят или да бъдат зареждани час по-късно отсега. Те няма да може да работят или да се зареждат за времето между 23 и 8 часа. Сега забраната е до 7 часа сутринта.

Променят се и часовете, в които не може да се правят събрания, митинги и протести. Сега те не са допустими за времето от 22 до 6 часа сутринта. Според новия законопроект не могат да се провеждат в часовете за следобедна дрямка – между 14 и 16 часа, както и във времето между 23 и 8 часа сутринта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране