25.03.2018 | 0:01
Синодът и Гинка ще преговарят за наема на имот в София
Митрополит Антоний определи договора като неизгоден за църквата и обясни, че разговорите с „Инерком” предстоят

Българската православна църква (БПЦ) и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова тепърва ще разговарят за наем на помещения в църковната с града в центъра на София. Това стана ясно от думите на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний пред bTV.

Преди дни в публичното пространство се появи предварителен договор за наем на помещения в сграда на площад „Света Неделя”, собственост на църквата. Според договора фирмата-купувач на ЧЕЗ „Инерком” на Гинка Върбакова ще наеме над 2700 кв. метра срещу 15 000 лева месечно.

Пред bTV Западно и Средноевропейския митрополит Антоний определи договора като неизгоден за църквата и обясни, че разговорите с „Инерком” предстоят. „Инерком” не е във владение на този имот не е наемател на този имот. Оттам нататък как ще бъдат развити взаимоотношенията между митрополията и тази фирма, това е въпрос на обсъждане между двете договорни страни”, каза митрополит Антоний.

Oт „Инерком” заявиха, че няма да коментират търговски отношения между частни субекти. „Внушенията и спекулативните твърдения, които се разпространяват, целят увреждане на инвестиционния интерес на групата. Категорично заявяваме, че ще защитим доброто си име по съдебен ред срещу всеки, който уронва нашия авторитет”, гласи позицията на компанията.

Според юристи дори и предварителен, договорът има правна сила. Клауза в него предвижда фирмата на Върбакова да преведе 150 000 лв. авансово. По закон, ако църквата е получила парите, но развали договора, трябва да ги върне в двоен размер – 300 000 лева.

Ден по-рано Софийската митрополия разпространи следното съобщение:

По повод на обществен интерес в средствата за масово осведомяване относно делови отношения между Софийската света митрополия и „ИНЕРКОМ“ ЕООД заявяваме:
1. Българската православна църква – Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.
2. Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ – БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.
3. На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.
4. Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.
5. Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „ИНЕРКОМ“ ЕООД.
6. Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „ИНЕРКОМ“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ – БП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране