16.07.2015 | 22:36
Скандал в шахмата! Мариана Георгиева отпуснала 450 бона за несъществуващи турнири
Спортният министър Красен Кралев прикривал далаверата на депесарката

Сериозни финансови нарушения се разкриха по оста спортно министерство – Българска федерация по шахмат. От открито писмо до спортния министър, изпратено от бившия шеф на федерацията Стефан Сергиев, стана ясно, че държавното ведомство е отпуснало 447 870 лв. за измисленото състезание „Европейски индивидуални купи по класически шахмат за мъже и жени в кк. Албена/Златни пясъци, 01.06Ц09.06.2014 г./10.06-18.06.2014 г.

В писмото до Красен Кралев се обяснява, че такова състезание не фигурира в календара на Европейския шахматен съюз (ЕШС). По същото време и на същите места са проведени два частни открити турнири. Точно тях ММС няма право да финансира, защото по закон се дават пари само за световни и европейски първенства. Всичко става по времето на предишния министър Мариана Георгиева, а от писмото на Сергиев става ясно, че Кралев и подопечните му „се опитват не само да прикрият измамата, но и да доказват нещо, което никога никъде не се е случило“.
„Защо, господин министър, не потърсихте отговорност от тези, които злоупотребиха с името на българския спорт?

Вместо това заехте другата страна – да прикривате далаверата. Не ви ли направи впечатление, че названието фигурира само и единствено в представения проект пред министерството? Не предприехте никакви действия и след като ви беше предоставено официалното становище на президента на Европейския шахматен съюз (ЕШС) Зураб Азмайпарашвили, в което категорично се потвърждава, че единственото официално първенство на ЕШС, организирано и проведено в България през 2014 г., е индивидуалното за жени. Вашата позиция е доста странна и трудно обяснима за държавен служител на такова високо ниво, призван да защитава интересите и доброто име на България.

За изясняване на този толкова ясен въпрос потърсих съдействие и от Международната федерация. Щом като в България на бялото се каза черно, значи сме далтонисти и друг трябва да ни каже какъв е истинският цвят. „ФИДЕ няма никаква информация относно „Европейски индивидуални купи за класически шахмат за мъже и жени“, които не са упоменати в календара на ФИДЕ и не са рейтингов турнир на ФИДЕ“, пише в официалния отговор. И това ли, господин министър, не ви е достатъчно, за да прозрете истината и да предприемете необходимите мерки?

И за да не ви звучи всичко това голословно, ще ви съобщя само един факт. Турнирите са завършили на 18 юни 2014 г. На 19 юни с.г изпълнителният директор на федерацията Николай Велчев купува два апартамента в Созопол. Не е ли много странно съвпадението в датите, господин министър? Как с една обикновена чиновническа заплата може да се закупят два апартамента?

Господин министър, предприемете активни и незабавни действия срещу корумпираните. Спрете нецелесъобразното изтичане на средства от държавния бюджет за фалшиви и несъществуващи спортни мероприятия“, пише в откритото писмо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране