26.03.2017 | 18:55
Скандали и напрежение при гласуването в Турция
Вотът в Испания протича нормално, в Лондон този път няма опашки

Скандали и напрежение белязаха изборния ден в Турция. Дълги опашки се извиваха пред секциите в Турция още в ранните сутрешни часове, като освен големия брой желаещи да гласуват, процесът се бавеше допълнително заради решението на ЦИК на място да се попълват лично декларации за гласуване.

Пред консулството ни в Бурса опашка се изви още от сутринта. Гласуването вървеше много бавно – за час гласуваха едва по 15 души, съобщи бТВ.  Така по-късно се изви дълга опашка, чакането на която отнемаше часове. Стигна се и до скандали във връзка с попълването на декларациите. Всеки сам трябваше да попълва декларацията си, а повечето избиратели в Бурса не могат да го направят, защото българският език не им е майчин.

Масово хората се оплакваха от големите опашки и дългото чакане, предизвикани от попълването на ръка на декларациите. Изборният процес в една от секциите в Бурса пък бе спрян за около 10 минути заради нахлуване на избиратели в секцията, съобщи Нова телевизия. След намесата на полицията и освобождаване на входа на изборното помещение, изборният процес бе възстановен.

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, опитали се да влязат вътре. Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, където беше съобщено, че чакащите са по-малко.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски не е в Турция. Тя се намира все още в България. По информация на външно министерство тя ще се върне в Турция, когато й приключат официалните ангажименти у нас.

Избирателната активност в Турция е близка до тази от президентските избори през ноември миналата година, съобщава БНР. 7 000 души са гласували в областите Бурса, Ялова, Коджаели и Истанбул. Това са последните междинни данни за избирателната активност към 13 ч., съобщени от българското генерално консулство в града.

Най-много гласове са подадени в секциите в Истанбул – около 4 000, а в Бурса право на глас са упражнили над 2 000 души. Драстичното намаляване на броя на секциите, с повече от сто в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, води до голяма активност, но не по принцип – брой на пуснати бюлетини, а на придвижването на избиратели между различните общини в Истанбул.

С автобуси и микробуси в генералното консулство пристигат изселници от Авджълар, Есенюрт, Карач и други квартали. Около 38 хил. българи, живеещи в чужбина, са гласували на парламентарните избори към 13.00 ч., от които около 14 хил. в Турция, съобщиха от Външно министерство.

Няма информация за сериозни нарушения. На някои места в Турция има опашки. В източните държави като Австралия, Китай и Нова Зеландия изборният ден вече приключва. Към 13.00 часа наше време българите, гласували във Великобритания, са около 5 000, в Германия – около 4 000, а Испания – около 3 500 души.

При засилен интерес преминава гласуването за българските парламентарни избори в Димитровград в Република Сърбия. В населения предимно с етнически българи град освен местните гласуват и доста хора, които са на екскурзия в района. С опашки от гласоподаватели започна и изборният ден в Атина. Първите доши да гласуват още в 6:00 часа се наредиха на опашка пред най-голямата секция в Атина, намираща се на площад „Карайскаки“. Избирателният процес протича по-бавно заради подаването на декларация за гласуване. Като цяло изборния ден в Гърция започна спокойно и без инциденти във всички секции в Гърция.

Гласуването в Испания протича нормално 

Въпреки студеното и дъждовно време и много ранния час доста българи дойдоха да гласуват в посолството ни в Мадрид в началото на изборния ден. Вотът протича без никакви опашки до момента, съобщи БНР.  Около 130 души са гласували до 10 часа българско време в трите секции в българското представителство. Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в парламентарните избори. На територията на Консулски окръг – Мадрид са разкрити 27 избирателни секции, от които три в посолството ни в испанската столица. Останалите 24 са в автономните области Мадрид, Кастиля и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара, Кантабрия и Канарските острови.

На територията на Испания са разкрити още 11 секции, които попадат в Консулски окръг – Валенсия и се обслужват от Генералното ни консулство. Общият брой секциите на територията на Испания възлиза на 38. Българската общност в  Испания наброява около 300 000 души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастиля и Леон и Андалусия.  Най-много подадени заявления са регистрирани в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба. За първи път тази година се разкриват секции във Фрага (автономна област Арагон), Витория-Гастейс (Баската автономна област), Леон (Кастиля и Леон) и Севиля (Андалусия). В същото време на места, в които преди е имало значителен брой гласоподаватели, този път не можаха да се образуват избирателни секции, тъй като не беше достигнат минималният брой от 60 заявления. Такива са Мостолес и Хетафе, разположени в близост до Мадрид.

Очакваме в секциите на територията на посолството в Мадрид да има значителен брой гласоподаватели независимо от подадения неголям брой заявления за гласуване, заявиха от нашето представителство.

В Лондон няма опашки

При добра активност българите във Великобритания гласуват вече три часа в предсрочните парламентарни избори. Пред избирателната секция в лондонския квартал „Баркинг“ обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче няма. Защо, пояснява Николай Везенков от местната комисия: Тази година ЦИК разреши да направим две секции тука при нас.   Секциите са от по седем членове и процесът върви много по лесно. Николай Везенков допълни, че още в седем часа е имало около 50 човека, които обаче са били обслужени бързо поради стройната организация. По две секции тази година са отворени и в още два квартала на Лондон – „Тотнъм“ и „Стратфорд“. Изборите иначе протичат нормално. Засега не се съобщава за нарушения и нередности.

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити.  Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. Над 300 души са гласували до 12.00 часа българско време в трите секции, разкрити в Генералното консулство в Мюнхен. В две от секционните комисии са сложени допълнителни кабини за гласуване. Декларациите се попълват на място в изборните помещения. Няма образувани опашки, а гласуването отнема няколко минути.

В Италия се очаква повишен интерес за гласуване от българските граждани. Избирателните секции са 12,  с три в повече от изборите за президент през 2016-та година. Интересът е повишен и той ще намери отражение по цялото протежение на Апенините, както следва: в посолството в Рим, две секции в Генералното ни консулство в Милано, по една в Римини, Сиена, Флоренция, Понтедера край Пиза, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Бари, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте – селище с около 4000 жители, от които около 200 души са българи, намиращо се в южната област Калабрия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране