08.07.2018 | 20:29
Скандалната Антоанета Христова прехвърли ЕООД-то си на шефа на „Трейс“

На 12 юни т.г.се появи публикация със скандални факти за проф. Антоанета Христова и проф. Христомир Брънзов – директори съответно на Института за изследване на населението и човека и на НИМХ, които притежават и управляват частни фирми и НПО-та и използват в дейността им публични ресурси и резултати от институтите.

Оказа се, че Христова има фирма „Институт за политика“ ЕООД и паралелно – НПО със същото име. Тя публично се хвали, че НПО-то сътрудничи добре с института, т.е. че тя си сътрудничи сама със себе си. Подобна практика противоречи на два закона и категорично на Устава на БАН, който забранява директори на публичните институти да участват в управлението на „търговски дружества и други подобни“.

Справка в Търговския регистър показва, че след публикацията Антоанета Христова скорострелно е прехвърлила частната си фирма „Институт за политика“ ЕООД на свой съдружник от НПО-то. Според регистъра това е станало на 25 юни т.г., когато Христова е прехвърлила фирмата си на бизнесмена Николай Вълев, шеф на „Трейс Груп“. За тази строителна фирма медиите огласиха, че има значително участие в инфраструктурните амбиции на Бойко Борисов, а самият Вълев в друга фирма бил съдружник с Христо Ангелков, съпруг на министъра на  туризма Николина Ангелкова. Вълев заедно с Христова е сред управляващите на НПО-то „Институт за политика“. В това НПО, според службата „Апис“, промени засега няма. Христова участва в управата и на други НПО-та, едно от които пряко дублира дейността на института, който тя ръководи.

Историята на фирмата „Институт за политика“ е също интересна. Тя е учредена като ООД на 8 март 2017 г. със собственици Антоанета Христова и Калина Крумова – бивша депутатка от „Атака“, сега съветник на министър Валентин Радев в МВР и докторант в института на БАН, чийто директор е Христова. (В медиите нашумя скандал именно заради Крумова, защото двете с Христова участват и в НПО-то, и в европроект за 378 хил. лв. за психотестове на шофьорите с принципал института на БАН). На 7 ноември 2017 г. Крумова прехвърля дела си от фирмата на Христова, която остава единствен собственик – вече на ЕООД. След новото прехвърляне сега собственик на тази фирма става Николай Вълев.

На 2 юли т.г. Общото събрание на БАН задължи Управителния съвет на академията в срок до един месец да вземе мерки за спазването на Устава на БАН, драстично нарушен от двамата директори. Ръководството на БАН пък бе задължено да нареди проверка за финансовото състояние на НИМХ.

Дума

1 коментар

  1. Атила каза:

    И аз се чудя на краката с какъв възторг и патос говори за Бойко, а то къкво било, парички, парички.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране