23.06.2015 | 19:38
Скандалният ректор Адамов прибрал 1 млн. лв. от хонорари и учебници
Започва пълна ревизия на Стопанска академия "Димитър Ценов"

Освен, че си е издействал пожизнена рента от 1500 лева месечно, бившият ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов е получил близо 1 млн. лева за двата си мандата под формата на хонорари и авторски права.

Солидните му хонорари ще бъдат обект на проверки от Агенцията за държавен финансов контрол и Министерството на образованието, които започват ревизия на финансовите дела на висшето училище.  По данни на преподаватели в академията, Адамов е взимал годишен хонорар от 100 000 лева от Центъра за магистърско и дистанционно обучение за изнесени лекции и авторски права на учебниците.

Има съмнения обаче, че Адамов системно е надписвал отработените си часове, поради което му се падала работа по 36 часа в денонощието. Рекордната продажба на учебници и помагала пък се дължала на въведената от Адамов практика студентите да си купуват екземпляр, с който задължително да минават при него за автограф и така да не могат да заемат пособия от свои колеги. Цените на някои от учебниците достигали 50 лева.

Освен Адамов с щедри хонорари се е ползвал и кръг от десетина приближени до него преподаватели. Разкритията около одиозния Велико Адамов започнаха да излизат след в последните седмици, след като изтекоха двамата му мандата и съдът уважи решението на образователното министерство да назначи служебен ректор заради съмненията около избора на протеже на Адамов за редовен ректор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране