17.10.2021 | 11:15
Скъпият ток ще “взриви” и цените на водата в цялата страна
Разходите за електроенергия на някои от ВиК дружествата са скочили тройно

Жегата с цената на тока е на път да взриви и ВиК сектора. За това предупреди държавният “Български ВиК холдинг”, в чиято структура са 22 фирми, водоснабдяващи цялата страна.

Компаниите от водния сектор са в шок от новите фактури за електроенергия, които получават  – сметките са двойни и тройни в сравнение със същите месеци на по-миналата и миналата година. И тъй като продават услугите си по регулирани тарифи, няма да имат достатъчно приходи, за да си покриват рязко скочилите разходи.

Патовата ситуация означава, че от Нова година и цените на водата ще се увеличат драстично.  ВиК операторите и без друго отдавна обясняват, че за да правят инвестиции в обновяване и разширяване на мрежата, Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да им разреши значително поскъпване, пише “Сега”.

Сега истерията с цените на еленергията допълнително влошава положението, а абонатите очевидно трябва да се готвят за драстично повишение.

“ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна собственост, не правят изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електроенергията на енергийната борса”, се посочва в позиция на ВиК холдинга, изпратена до медиите. В нея се подчертава, че под “шапката” на холдинга са 22 дружества, които осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. български граждани в България.

“Заради цената на енергоносителите кризата в промишлеността се задълбочава. ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др. Всичко това е необходимо, за да може гражданите да имат течаща вода в домовете си. Цифрите са красноречиви как рекордно скъпият ток през последните месеци се отразява на сметките, които ВиК операторите трябва да платят на ЕРП-тата и другите доставчици на електроенергия”, обясняват от холдинга и цитират конкретни данни, илюстриращи проблема.

Например ВиК – Бургас  през август 2019 г. е използвало 5149 МВтч, за които е платило 657 000 лв. (без ДДС), а за август 2021 г. е получило фактура за 5013 МВтч за 1 342 686 лв. без ДДС.

„ВиК“ ЕООД – гр. Пловдив е консумирало през август 2019 г. 5798 МВтч за 935 953 лв., а за миналия август сметката му при сходно потребление вече е близо 1,6 млн. лева.  Скокът на разходите за ток е подобен и при останалите дъщерни предприятия на холдинга.

От ВиК холдинга изтъкват, че фактурите за септември тепърва ще пристигат и ще са още по-високи.

Засега изборите засенчват темата, но след избора на ново Народно събрание цените във ВиК сектора ще са начело в дневния ред на политиците и на водния регулатор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране