25.01.2023 | 16:50
Слави Трифонов в тайна коалиция с НДСВ
Царят има желание да участва отново активно в политиката

Слави Трифонов работи за тайна коалиция с НДСВ, съобщи за „Галерия“ отлично информиран източник. Идеята на шоумена била да се опре на бившите царисти в качеството им на признати експерти и популярни предишни управленци, след като собствените му партийци от ранга на Тошко Йорданов се сринаха на последните избори.

Тяхната цел пък била да nолзват Слави като ракета носител завръщането на НДСВ в играта – нещо, което Огнян Герджиков публично обяви, без обаче да уточни как ще се реализира този замисъл.

Царят има желание да участва отново активно в политиката. Това пролича още с позиционирането на Соломон Паси в ролята на контактьор за мнозинство, базирано на ГЕРБ. Идеята била Слави да даде рамо, обирайки де що има останало – неексплоатирани експерти, които са готови да управляват, без да ровят в трите мандата на Борисов. Още когато Трифонов издигна Николай Василев за премиер, той по- ясни: „Слави ни- кога не е искал от мен да напусна НДСВ“. Другите предложени за министри от Слави бивши царисти бяха Любомир Дацов – за финансист  и Ради Найденов – за външните работи. Тогава Слави оттегли проектокабинета си, но според запоэнати той си стои като заготовка и в даден момент ще се пробва пак, най-вероятно със същия кандидат за премиер. Огнян Герджиков винаги е подкрепял публично идеята Николай Василев да бъде издигнат за премиер и се е изказвал ласкаво за неговите експертни и управленски качества.

Герджиков дори определи жълтата формация като ковачница на кадри за управленските на- мерения на Слави.

Хората на Трифонов обаче не били очаровани от намеренията на шефа си. Както писахме неотдавна, между лидера и партийните фигури отдавна зее пропаст. Най-изявените от тях дори бяха от гражданската квота, а не от ИТН. Вероятно идеята ще се доразвие, като ИТН ще се съюзи по някакъв начин с НДСВ, за да направят стабилно мнозинство. Към така гласеното обединение вероятно ще се присъедини и новата лява формация. Не е тайна топлото отношение на Георги Първанов към Симеон Сакскобургготски, както и към Слави Трифонов. Вероятността да се закачи и ГЕРБ съществува, но не чрез лидера си, а чрез посочени от него лица. Самият Бо рисов определя Николай Василев като „разумен“. ДПС също

ще се присламчи към новия проект с аргумента за „правителство на националното спасение“. Макар да не са най-желани от самия Трифонов, ДПС все пак бяха на власт именно по времето на Първанов в Тройната коалиция с НДСВ, за чийто архитект се обяви тогавашния президент. Макар изборите да се очертават за началото на април, разговори вече се водят и се определя на кои лица трябва да се заложи в отделните ресори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране