31.05.2019 | 0:19
Сливен дава по една заплата за новородено oт образовани родители
За въвеждането на подобна финансова мярка ще трябват по около 1 млн. лева годишно
Снимката е илюстративна

Една минимална заплата за раждането на всяко дете ще получават родителите в Сливен, реши вчера общинският съвет на областния град. Финансовата помощ  важи само за пълнолетни жители на общината с минимум средно образование, които нямат задължения към общината.

Припомняме, че предложението идва от БСП и зам.-председателят на партията и на Общинския съвет на Сливен Деян Дечев. Двадесет общински съветници подкрепиха идеята вчера, 9 бяха „против“ и 9 се въздържаха.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че за въвеждането на подобна финансова мярка ще трябват по около 1 млн. лева годишно. Сметките на социалистите обаче са за сума, близо три пъти по-малка. За ДУМА Дечев уточни, че миналата година в Сливен са родени 1403 деца, майките на близо 400 от тях са непълнолетни, което поставя града на челните места в негативната класация „деца раждат деца“. „Кметът само търси повод да не въведе мярката. Никой не знае колко от останалите 1000 майки са необразовани. Общината няма никаква представа какъв е демографският й профил. Как може да се прави каквато и да било дългосрочна политика за подпомагане на младите хора и за привличане на инвестиции в района, когато местната власт не знае какви хора живеят тук“, възмущава се той.

Дебатът по точката, предложена от БСП, продължи близо час и половина. Дечев коментира, че се надява по този начин градът да стане предпочитан за раждане и отглеждане на деца от млади семейства. Той е категоричен, че работещите, образовани и квалифицирани родители трябва да бъдат стимулирани. Социалистът не смята, че идеята е дискриминационна, а подобни мерки са въведени и в други български общини.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране