02.06.2015 | 0:07
София под блокада заради ремонти
Мъките ще продължат до септември

Първият работен ден за месеца започна с транспортен ад за софиянци. Километрични колони, неработещи светофари и липсващи табели затрудниха до краен предел придвижването по бул. „Цариградско шосе“ и околните квартали.

Причина за задръстванията стана новият етап от ремонта на ключовата артерия. От вчера до 30 юни е затворено пътното платно в посока център между ул. „Алфред Нобел“ (отбивката за външно министерство) и бул. „Пейо Яворов“, а движението е прехвърлено в другото платно и за двете посоки. До 15 юни е затворен и пътният тунел под „Цариградско шосе“ към „П. Яворов“ и Телевизионната кула.

Задръстването на булеварда вчера започваше от Орлов мост и краят му не се виждаше дори до 4-ти км и в двете посоки. Това натовари трафика в целия център, а за още по-голям хаос допринесоха и неработещи светофари в ранните часове – например на бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“. На изхода към тунела пък липсват указателни табели, което допълнително затрудни движението и доведе до огромни колони от автомобили по бул. „Пейо Яворов“ в посока към Румънското посолство.

Ако все пак човек е решил да избере градския транспорт в опит да си спести нерви, то се оказва, че и това не е толкова добре. Заради ремонта са закрити две от спирките на градския транспорт – на ул. „Александър Жендов“ и на бул. „Пейо Яворов“. Така, ако човек е тръгнал с тролей от „Плиска“, ще може да слезе чак на Полиграфическия комбинат. От общината обясниха, че решението е въпрос на сигурност, защото е опасно хората да слизат там, и към момента няма как да се измисли друго решение.

Това не е единственият проблемен участък на булеварда. Към разклона за „Младост“ пък се ремонтира друг участък – от моста на бул. „Ал. Малинов“ до моста на бул. „Копенхаген“. До утре ще се работи на северното платно в участъка, а след това започва работа по южното платно на същия участък. Но и това не е всичко, защото има и трета тапа – в края на „Цариградско шосе“ – от моста на р. Искър до Околовръстния път. От общината препоръчват като алтернативни маршрути да се избират бул. „Шипченски проход“ и „Драган Цанков“. Целият ремонт трябва да приключи на 10 септември. След края на транспортните мъки „Цариградско шосе“ ще е преасфалтирано, укрепено и ще бъде с нови еластични мантинели. Ремонтът е на стойност 19.3 млн. лв. и се изпълнява от обединение „Цариградско“, в което влизат „Трейс Груп Холд“ и „Инжпроект“.

Продължават и ремонтните дейности по разширението на бул. „Александър Малинов“ – от „Цариградско шосе“ до „Андрей Сахаров“ и от Бизнес парка до Околовръстното шосе. Движението по бул. „Черни връх“ също не е препоръчително, защото там в момента се изгражда продължението на втория лъч на метрото до „Хладилника“. До 10 дни трябва да започне и реконструкцията на кръговото на Руски паметник. Предстои ремонт и на бул. „Ал. Дондуков“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране