22.12.2017 | 0:01
София продаде дела си в Общинска банка на офшорка
Опозицията обвини ГЕРБ, че пропускат да вземат добра цена от единствения кандидат

Столичният общински съвет одобри продажбата на мажоритарния пакет на Общинска банка. Купувач на 67.64% от капитала на трезора е регистрираният в Лихтенщайн фонд „Новито опортюнитис“, който беше и единственият кандидат. За сделката с общината фондът, който е 100% собственост на CAIAC Fund Management AG, регистриран също в Лихтенщайн, предложи 46 млн. лв., което е само с 350 хил. лв. над поискания от общината минимум. За сделката е необходимо одобрение от БНБ и КЗК, като комисията вече даде зелена светлина. Срокът за отговор на БНБ e около 60 дни, обясни зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев (ГЕРБ).

Според доклада за продажбата на дела новият му собственик трябва да спази няколко задължителни условия. Сред тях е в срок от 5 години след прехвърлянето на акциите да запази седалището на банката в България. В случай че не го изпълни, за него е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката. За същия период трябва да гарантира запазването на основния предмет на дейност. Ако не изпълни това изискване, неустойката, която трябва да плати, е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение. Пак в срок от 5 години не трябва да допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемане на банковата лицензия. Предвидената неустойка отново е в размер на 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Сделката срещна доста критики. Според съветниците от БСП, които се въздържаха при гласуването, не е редно да се пристъпва към продажба, след като кандидатът е бил само един. Според Калоян Паргов заради липсата на конкуренция общината е пропуснала да вземе повече пари. Ден преди заседанието на СОС срещу продажбата на банката се обявиха и от двете извънпарламентарни партии „Да, България“ и ДСБ. Те настояха общинските съветници да спрат продажбата й.

Според тях претендентът не е „стратегически инвеститор, с опит и репутация в банковия сектор“ и оставя впечатление, че истинският купувач остава скрит. „При положение че единственият кандидат купувач е компания, създадена преди около година, имаме дълбоки и основателни съмнения, както за наличието на адекватен опит в управлението на банкови институции, така и за действителните мотиви за закупуването на банката – дали той се стреми реално да я управлява и развива, или просто е посредник на скрития кандидат“, съобщиха в обща декларация двете партии. Интересен факт е, че предложението за приватизация бе внесено от техен човек – общинския съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков, който и вчера защити продажбата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране