22.12.2019 | 22:19
Спелеолози: В Перник ще се похарчат 1.89 млн. лв. безсмислено (видео)
В момента ВиК стратези мерят дебита на Струма по абсурден начин, твърди екипът, който проучва карстовите води в региона

Регионалното министерство ще похарчи 1.89 млн. лв. за безсмислена тръба на река Струма в Перник, твърдят спелеолозите, които проучват карстовите води около Перник в опит да намерят алтернативен водоизточник за язовир Студена. Те алармират и че в момента се мери дебитът на реката по допотопен начин, който размътва водата надолу по другите извори. Ето какво разказва екипът на известния природозащитник Атанас Русев:

„Вчера 21.12.2019 г. от стратезите на проекта „ТРЪБАТА“ бяха започнати проучвателни дейности (всъщност тръбите ще са 2, защото явно няма къде да си шитнат тръбите с малък диаметър). Оказа се че всичко това се прави, за да измерят дебита на р. Струма и след това дебита на извора Врелото. Но най-интересната част е първобитният метод, по който някой (вероятно ВИК „специалист“) им е казал да го направят.

Каква е тяхната методология: Заграждат с бент реката, през бента слагат тръба през която минава цялото количество вода и сега най-удивителното. Под тръбата поставят бидон 1000 литра и засичат за колко време водата ще го напълни. … Ах този бидон… За всеки малчуган, дори на място, може да измери скороста на потока в тръбата приблизително, след което да сметне обема на водата в тази тръба и за секунди да получи дебита на водата. Изглежда инженерите, които ще строят безсмисленото и ненужно съоръжение „ТРЪБАТА“ за 1.89 милиона лева (или по-скоро „2-те ТРЪБИ) са пропуснали началното си образование. Друг озадачаващ факт, е че този дебит „мерят“ на място на р. Струма преди тя да е приела притока си от Палакарийския воден канал. Загадка представлява за нас точно каква сметка и какви данни и изводи ще се получат от тези безумни действия. Да започнеш да изграждаш хидро съоръжение с подобни абсолютно некомпетентни предварителни проучвания, за нас говори много“.

15 часа по-късно на извора Врелото спелеолозите установяват, че водата е силно размътена. „Това е пряко доказателство за директната връзка на губилищата с извора Врелото (потвърждавано и при опити с оцветители). Изключително важно наблюдение, защото това означава, че водата се движи с голяма скорост, никъде не се задържа (иначе мътилката ще се утаява на тези места) и като цяло системата има изключителна добра проводимост, без загуби, натрупване под земята и т.н.“, обяснява Атанас Русев под видеото от Врелото в YouTube. Според него „проектът „ТРЪБАТА“ е абсолютно безсмислен и единствено може да навреди върху естествения баланс на карстовите води под земята и да доведе до непредсказуеми и непоправими последствия“.

В началото на тази седмица правителството най-сетне се задейства за водната криза в Перник, след като прокуратурата в града повдигна обвинение за бездействие към министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова. Работи се по няколко алтернативни водоизточника, но впечатлението за всеобщо обединение срещу кризата не просъществува дълго.

Проектът, финансиран с 1.89 млн. лв., според съобщението на МРРБ е за изграждане на временно аварийно съоръжение от село Чуйпетлово и село Боснек към яз. „Студена“, с което да се осигури по-голям приток към яз. „Студена“, както и изготвяне на хидрогеоложки доклад за изпълнението на тези дейности.

В рамките на това предложение се предвижда изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси. „Чрез преместването, което е съобразено с трасето на пътя Боснек – Чуйпетлово, р. Струма ще се захранва с допълнителни водни количества. С тези средства ще бъдат финансирани доставката на материали и изграждането, проектиране, комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти, осъществяване на строителен и авторски надзор“, твърдят от МРРБ.

Съмнения към този проект вчера изказа и природозащитникът Тома Белев. „Днес ще обявят извънредно положение в Перник. Защо чак сега? Защото получиха 2 милиона и трябва бързо да се дадат без процедури на няколко приятелски фирми, които да построят безумния канал, хващащ водите на Струма, пренасящ ги няколко километра и пускащ ги обратно в Струма. Коледа е – строителите са гладни, а от този канал водите в реката нито ще намалеят, нито ще се увеличат“, написа той в профила си във „Фейсбук“.

Планът на Атанас Русев е за черпене на вода от статични водни обеми, образувани в карстови пещери и ще получи 340 000 лв. от бюджета (които в петък все още не бяха отпуснати). „Нашата идея е да обединим всички води във Витоша, които знаем какви са – през последните 2 месеца ние сме направили обходни терени, проверили сме абсолютно всичко и считаме, че по тази линия можем да прекараме между 300 и 700 литра в секунда вода при това маловодие и те да стигнат до язовир „Студена“. Други части от плана ни са заети с други, допълнителни водоизточници, от които може между 100 и 200 литра в секунда да добавим в яз. „Студена“. Тази вода, за която говорим е чиста, питейна, планинска вода“, обясни Русев пред БНР преди няколко дни.

Планът на Русев пък не се одобрява от друг специалист, който също работи по водната криза – проф. Костадин Щерев. Пред БНР Щерев изтъкна, че не вижда вариант да съществуват свободни извори, водата от които да може да бъде събрана във водопроводна мрежа и да бъде докарана до язовир „Студена“. Той предлага със сондажи да бъде извлечена гравитационна вода от карстовия басейн под язовира – план, който също получи подкрепа от МРРБ. Щерев обяснява, че язовир „Студена“ е типичен карстов басейн с дълбоко дъно, който има голям статичен обем и той не се мобилизира, а се използва само водата, която се допълва ежегодно от валежите. Ако се извлече, тази вода е от порядъка на 60-90 куб. м, твърди професорът.

Освен това по предложение на Българската асоциация по подземни води ще бъде поръчано изготвяне на хидрогеоложко проучване на Голобърдовския картов басейн за актуализиране на информацията за количеството и качеството на водоизточниците в басейна, използвани за питейно-битови, промишлени и други цели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране