19.11.2015 | 0:01
Спешно търсят кой да унищожи 867 тона боеприпаси
Заради риск от самозапалване и взривяване МО ще избере изпълнител по ускорена процедура

Министерството на отбраната търси спешно изпълнител за унищожаването на 867,234 тона боеприпаси, елементи за тях, взривни вещества и пиротехнически изделия. Това става ясно от обявена обществена поръчка на стойност 750 000 лв. без ДДС. Изборът на изпълнител ще е на основание най-ниска цена, а срокът за изпълнение на дейностите е 12 месеца.

Изборът на изпълнител на утилизацията ще стане по ускорена процедура за обществени поръчки, като основание за това е състоянието на боеприпасите и рискът от самовъзпламеняване, възникване на пожари и детониране на други боеприпаси. Последствията от възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, военните формирования, в които се съхраняват, инфраструктурата, за околната среда, както и за намиращите се в близост населени места. Боеприпасите се нуждаят от спешна утилизация или унищожаване, които не търпят отлагане, и това е установено от извършената проверка от специалисти от дирекция “Логистика” в подчинените й военни формирования, пише в документацията за обществената поръчка.

Поръчката е разделена на две позиции, а по всяка от тях трябва да се унищожат съответно 430,535 и близо 436,699 тона боеприпаси и взривни вещества. Утилизацията ще се извършва на два военни полигона на сухопътните войски – “Сливница” и “Корен”.

Военните поемат ангажимент единствено за осигуряване на пропускателен режим в района на полигоните и оповестяване на местното население за периодите на взривяване.  През последните години у нас станаха редица инциденти при утилизацията на взривни вещества и боеприпаси с изтекла годност. През 2012 г. трима души загинаха при обезвреждане на взривни вещества на полигона край “Петолъчката”. През 2014 г. в Горни Лом 15 души намериха смъртта си при унищожаване на внесени у нас за утилизация гръцки мини. През пролетта на тази година на два пъти взривове избухваха и в цеховете за утилизация на ВМЗ-Сопот в Иганово.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране