28.03.2016 | 0:01
Спортист №1 на България започва допинг война с WADA
Атлетката Габриела Петрова е дала положителна проба за печално известния мелдоний

Спортист №1 на България за 2015 г. – Габриела Петрова, е дала положителна проба за забраненото от 1 януари 2016 г. вещество мелдоний, научи „Сега“. Европейската вицешампионка на троен скок в зала от Прага `15 е тествана през февруари. След новината, че резултатът е положителен за световно нашумелия препарат, лекоатлетката първоначално е поискала отваряне и анализ на контролната втора проба, но впоследствие се е отказала от това си право.

Петрова, която стана 4-та на световното първенство в Пекин миналото лято, и нейният треньор Атанас Атанасов са заявили, че са спрели да ползват препарата още в края на октомври 2015 г. Въпреки това в организма на 23-годишната лекоатлетка са намерени следи от него над допустимите норми.

Мелдоният стана световноизвестен на 7 март, когато бившата №1 в женския тенис Мария Шарапова обяви на пресконференция в Лос Анджелис, че се е провалила на допингтест по време на Australian Open в Мелбърн през януари. След най-добре печелещата спортистка в света бяха обявени имената на още десетки руски топспортисти, уличени в употреба на лекарството, което се произвежда от латвийската компания „Гриндекс“ под търговската марка „Милдронат“. То се разпространява основно в страните от бившия СССР и е забранено за продажба на територията на ЕС и САЩ. Преди няколко дни говорителят на световната антидопингова агенция (WADA) Бен Никълс обяви чрез „Туитър“, че вече има отчетени 123 положителни проби за мелдоний в световен мащаб.

Защитната теза на Габриела Петрова ще бъде основана на факта, че препаратът е останал в организма й много след като тя е спряла да го употребява. Мелдоният бе забранен от 1 януари 2016-а, а най-добрата спортистка на България твърди, че не го е ползвала поне два месеца преди това. Впрочем, идентични тези защитават и повечето от останалите спортисти с положителни проби.

Въпросът е силно дискусионен в момента и WADA провежда допълнителни изследвания, които да покажат след колко точно време в организма не остават следи от препарата. Преди месец агенцията твърдеше, че той се изчиства за 6 до 48 часа. След пороя от заловени спортисти и техните твърдения, че след 1 януари 2016 г. не са употребявали „Милдронат“, отношение взе и компанията производител на лекарството. Тя обяви официално следното: „Пълното изчистване на организма от мелдоний може да продължи няколко месеца. Това зависи от различни фактори като дозировка, продължителност на приемане, както и от чувствителността на метода на тестване.“

Заради възникналите спорове относно изчистването на мелдония все още няма официално наказан нито един от далите положителна проба спортисти. А иначе според забранителния списък на WADA санкцията за употреба на този препарат може да достигне 4 години.

При всички положения обаче може да се очаква заловените спортисти, включително Петрова, да бъдат санкционирани така, че да не могат да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Габриела има покрит норматив и е една от малкото надежди на България за медал от олимпиадата. Тя не е участвала на официално състезание от балканиадата в Истанбул на 27 февруари, където спечели титлата. След това обяви, че няма да участва на световното първенство в зала в Портланд (САЩ, 17-20 март). Като официална причина бе посочено, че шампионатът в Щатите ще наруши подготовката й за сезона на открито, най-важна част от който е олимпиадата.

От спортното министерство отказаха всякакъв коментар по случая, преди WADA да излезе с официално становище по случая на Габриела Петрова. Потърсена по телефона, мениджърката на лекоатлетката – Веница Атанасова, обаче потвърди лошата вест. Но подчерта, че клиентката й не е виновна и ще отстоява правата си до последната възможна инстанция.

„Ние сме убедени в нашата правота и доказателство за нея е фактът, че Габриела не е със спрени състезателни права. Дори не сме обвинени в нищо, просто ни поискаха обяснение. Въпреки че не участва на световното в Портланд, тя вече има потвърдени турнири от Диамантената лига и ще скача в Доха, Мароко, Рим и Бирмингам – заяви Атанасова. – Вече отказахме отварянето на Б пробата. Положителният тест бе установен в Кьолнската лаборатория и ние знаем, че няма как да има разминаване.“

Мениджърката потвърди, че Петрова е употребявала „Милдронат“ до края на миналата година, но не пожела да уточни колко дълго е използвала медикамента преди това. Също така Атанасова заяви, че атлетката се е снабдявала с лекарството от „страна от бившите съветски републики“.

„Все още очакваме отговор от WADA, тъй като дори там не са сигурни, че препаратът трябва да е в забранителния списък. Също така никой не се наема официално да каже какъв е периодът на разграждане на мелдония в човешкия организъм – посочи Веница Атанасова. – Габриела Петрова не е направила нищо нередно и това ще бъде доказано. За съжаление обаче WADA почти никога не признава грешките си.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране