02.06.2015 | 0:08
Срути се покривът на училищен басейн
Децата в елитното 22 училище се спасиха по чудо

Плочи от таван се срутиха върху първокласници в басейна в двора на 22-ро училище „Георги Раковски“ в София и по чудо няма пострадали. Това е станало по време на тренировка по плуване на 25 май към 18,30 ч, разказа треньорът Асен Огнянов пред в. „Труд“. Плоскости от окачения таван и късове мазилка са паднали във водата на метри от децата.

„За 5 секунди 4 момиченца се разминаха с падащите късове от тавана“, обясни Огнянов. Той е треньор към Ученическата спортна школа, която стопанисва самия басейн. За щастие децата се разминали само с уплаха.

Ученическа спортна школа (УСШ) в София е под шапката на министерството на образованието. Отговорна за ремонта обаче е общината в район „Триадица“.

„През лятото на 2013 г. халето с басейна беше включено в програмата за реновиране на училищни спортни проекти. Тогава таванът беше ремонтиран, защото преди това от влагата мазилката по него беше започнала да се люпи“, обясни Соня Христова, директор на УСШ. Тя уточни, че веднага след инцидента от общината са се свързали с фирмата, която направила ремонта, и са довели нейни представители на място, за да видят пораженията. За ремонта на помещението са дадени 5 години гаранция.

„Фирмата ще бъде санкционирана“, обеща кметът на район „Триадица“ инж. Николай Терзиев. Той не можа да каже името на компанията, извършила ремонта, защото вчера бил за първи ден на работа след отпуск. По думите му причината за срутването на плоскостите е „недостатъчно дълбоко дюбелиране“, т.е. не са били захванати добре. От сряда започва цялостна проверка на тавана и до понеделник следващата седмица реконструкцията трябва да приключи, добави инж. Терзиев.

Тренировките на децата обаче ще бъдат прекратени предсрочно или пренасочени към други басейни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране