13.06.2015 | 9:15
„Стандарт енд Пуърс“: Рейтингът на България е „боклук“
Ниските доходи, демографският проблем и гръцките банки са рисковете пред страната ни

Агенцията за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуърс“ (Standard&Poor`s) остави рейтинга на страната ни на ниво „боклук“.

Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BB+/B със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

В края на миналата година международната агенция свали кредитния рейтинг на страната ни от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията „боклук“, заради затварянето на КТБ и предоставянето на държавна помощ за Първа инвестиционна банка.

Сега ниските доходи, демографският проблем, слабостите в управлението и големият дял на гръцките банки у нас са основните рискови фактори пред страната ни, се казва в съобщението на „Стандарт енд Пуърс“. Все пак рейтинговата агенция предвижда постепенно подобрение на фискалната позиция в средносрочен план.

„Стандарт енд Пуърс“ отчита усилията, които са предприети за засилване на банковия надзор, стартиралия процес на въвеждане на директивата за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която определя правилата за справяне с банкови фалити, като се сведат до минимум загубите за данъкоплатците.

Рейтинговата агенция посочва и условията, при които би могла да повиши рейтинга на България. За целта е необходимо правителството да адресира ефективно проблемите в управлението, с което да повиши потенциала за растеж и да спомогне за привличането на повече преки чуждестранни инвестиции в експортния сектор, или при по-високи от прогнозните растежи на БВП, така, че фискалната консолидация да се осъществи за по-кратък период.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране