21.07.2023 | 10:33
Столичният квартал „Мусагеница“ се пребори със строеж на Петьо Блъсков
Издателят се е съгласил да замени имота си в квартала с общински терен в "Младост"

След месеци на протести жителите на квартал „Мусагеница“ успяха да спрат плановете на издателя Петьо Блъсков да застрои с нов жилищен блок зелено пространство пред бл. 101, което преди години той е купил от кметството. „ПОБЕДА, МУСАГЕНИЦА!!!“, написа във „Фейсбук“ Александър Градинаров, един от организаторите на гражданите, които всяка вечер за кратко затваряха кръстовището на бул. Г.М.Димитров“ и „Драган Цанков“ с искане Столична община да им обърне внимание.

„Изключително съм горд, че успяхме! Никой не вярваше. Смееха ни се. Заяждаха се с нас. Било свирено. Нямало как да спасим зеленото. Доказахме, че не е!!! Каузата ни да спасим зеленината на „Мусагеница“ победи!!!, продължи Градинаров, а под постта му радостта си изразяват и стотици жители на „Мусагеница“, „Дървеница“ и други части на града. „В този протест всеки дошъл беше лидер. Всеки можеше да получи мегафон. Всеки защитаваше зеленото и знаеше защо е там! Повече от 4 месеца неуморна борба. Гордея се с „Мусагеница“ и нейните жители! Гордея се в всеки, който дойде! А на онези, които разцепиха протеста и обикаляха да шепнат на ушенце дни наред как няма повече да се протестира, искам да пожелая здраве. Справихме се без Вас!“, коментира още Градинаров.

Шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ потвърди новината, че Блъсков няма да строи в пространството пред блок 101 и че издателят-бизнесмен се е съгласил да замени придобития терен с друг общински имот. Куриозното е, че с поста си във „Фейсбук“ Георгиев създава впечатление, че управляващите в София са се борили наравно с жителите на „Мусагеница“ срещу поредното застрояване на междублоково пространство в София. Всъщност през пролетта именно с гласовете на ГЕРБ комисията по екология в СОС даде разрешение за изсичането на дърветата в обсега на бъдещия строеж. Първоначално Георгиев и съпартийците му непрекъснато повтаряха, че издателят е в правото си да иска да строи, тъй като вече е спечелил и съдебно дело срещу протестиращите граждани. Едва след като стана ясно, че хората от „Мусагеница“ няма да се откажат да защитават зелената площ, шефът на СОС пристъпи към търсене на решение.

Въпреки това днес Георгиев до голяма степен си приписва заслугите за успешно приключилите преговори. „Спираме строежа в „Мусагеница“! Никой инвеститор няма да налага силово претенциите си на София. Зелената площ пред бл. 101 остава градинка. Няма да се строи жилищен блок с близо 5 000 кв.м. пред блок 101. От днес гражданите от кв. „Мусагеница“ спират ежедневния си протест със затваряне на кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Драган Цанков“. Постигнахме тази победа ЗАЕДНО! Благодаря им и за непримиримостта, и за разбирането! Днес общинските съветници от всички политически групи – ГЕРБ, Демократична България, БСП, „Патриоти за София“, кметът на района Петко Горанов – постигнахме успех в изключително тежките преговори със собственика на терена. С наш доклад предвиждаме теренът от над 1600 кв.м. да остане градинка със страхотните дървета в него. Обезщетяваме собственика с друг имот, който ще се обособи на бул. „Александър Малинов“, отдалечен от жилищни сгради. Той е част от голямо проектно решение, с което спасяваме от застрояване още 15 зелени имота в „Младост“. Фирмата на Петьо Блъсков, която е собственик на терена, ще трябва да плати и парично обезщетение от над 830 000 лева на общината за новия имот, който ще получи. Благодаря на граждани на „Мусагеница“, че ни подкрепиха в усилията за намиране на законосъобразно решение. Благодаря и на колегите общински съветници от ГЕРБ, ДБ, БСП, „Патриоти за София“, с които месеци наред водихме изпълнени с много нерви и висок тон преговори с инвеститора. Съединението наистина прави силата! Следващия четвъртък общинският съвет ще одобри предложението ни и така казусът ще бъде окончателно решен“, съобщи Георгиев във „Фейсбук“.

През 2018 г. напълно доминираният по това време от ГЕРБ общински съвет в София промени предназначението на терена пред блок 101 в „Мусагеница“ и от парцел за строителство на магазини го преотрежда в поземлен имот за етажна жилищна сграда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране