01.03.2019 | 19:53
Столтенберг ни плаши с руски ракети
Борисов се размечта и поиска да е силният в диалога с Москва

Очаквано срещата между шефът на НАТО и българския премиер бе посветена основно на заплахата от Русия и на това колко лоялен съюзник в НАТО е България.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пристигна у нас снощи, а днес са официалните му разговори с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Столтенберг влезе в обичайната антируска риторика и обясни, че ракетите, с които разполага Русия могат да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи ракетите си навсякъде, предупреди шефът на НАТО. Подчерта, че страните от Алианса не искат нова Студена война, но прехвърли топката към Москва. Русия трябва да спазва договора за ракетите, за да предпази света от нов конфликт, е позицията на Столтенберг.

Гостът похвали България и нейната съпричастност към Алианса, “с което допринася към сигурността с мисии в Афганистан и Косово, стратегическа роля в региона на Черно море и подкрепата на ученията на НАТО в Ирак”. Високо оцени и подкрепата на българското правителство за процесът за присъедияване на Северна Македония. Били сме “ангажиран и високо ценен съюзник в НАТО”.

Борисов от своя страна натърти няколко пъти, че “България не е Троянският кон на Русия в НАТО”. Напротив – били сме един от най-дисциплинираните членове на пакта. България, продължи премиерът, иска и търси диалог с Русия. Но в същото време “трябва да бъдем максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора”.

Припомняме, че изказването на Борисов идва три дни преди официалната визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Още вчера президентът Румен Радев предупреди, че има опасения от външен натиск за участието ни в ключови енергийни проекти. Той призова правителството да използва максимално визитата на Медведев, за да защити националния интерес и да материализира националните приоритети.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране