30.12.2019 | 13:38
„Стомана“ обяви, че не краде водата на Перник
От завода заплашиха "Софийска вода" със съд, заради доклада, че 80% от дебита отива в предприятието

Завод „Стомана“ очаква държавата да обяви, че не се отклонява вода за нуждите на завода, което да е причина за безводието в града. Това се разбра от думите през „Нова тв“ на Константин Стаменов, директор „Стратегическо планиране и инвестиции“ в стоманодобивното предприятие.

Стаменов обяви, че на 13 декември „Софийска вода“ е излязла с доклад, за който „Стомана“ не е бил уведомен и изрази учудване, че информацията е излязла по медиите и се е създало грешно впечатление на гражданите. Стаменов нееднократно изказа възмущението си, че докладът на „Софийска вода“ не е получен от тях по официален път и дори не са ги предупредили, че ще правят такъв. От „Стомана“ смятат дори да стигнат до съда, ако докладът не бъде изтеглен, защото бил писан от хора, които никога не са били на място и съдържа манипулативни внушения.

Според Стаменов, в доклада пише, че 80% от водата отива в „Стомана“, а не в Перник. „Ако се прочете, ще се остане с впечатление, че се отклонява много вода. В него пише, че 290 литра в секунда се подават в индустриалната зона в клон 2, а целият оток е 350 литра в секунда Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в Стомана“, посочи той.

Според него кранът, за който се твърди в доклада, е сменен, а „Стомана“ е на ограничителен режим. „Няма в „Стомана“ вода за производствени нужди, а хората в Перник да са на режим“, категоричен бе Стаменов.

„При 70-годишни тръби къде да отива водата?“, отговори той на въпроса къде, в такъв случай, отива водата на Перник.

Пред bTV пък министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че язовир „Студена“ вече е стигнал до мъртвия си обем.

„Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика в язовир „Студена“, а реално се оказа, че обемът е 2,6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем“, посочи Караниколов и добави, че, за да няма измерване на водните количества на око, държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми.

„Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата. Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване. Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем – каза още Караниколов. – Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Работим за овладяване на основните проблеми на ВиК“, поясни още министърът.

Още днес започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник. Целта е това да доведе до по-добро качество на подаваната за населението вода и да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир „Студена“.

Също днес се очаква да започне работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода. Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата с около 2 млн.лв. и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган.

От днес главният инженер на ВиК- Стара Загора ще поеме оперативното ръководство на пернишката водоснабдителна фирма. По думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков това се налага заради влошеното здравословно състояние на новоназначения прокурист на местното дружество Камен Каменов.

Намерен е механизъм за осигуряването на заемни средства за оперативни разходи на водното дружество в Перник. Парите ще бъдат осигурени чрез заеми от други държавни предприятия с принципал МРРБ. По списък, подаден от ВиК, са осигурени и резервни части.

Перник е на воден режим от 18-ти ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21-ви декември в града бе обявено бедствено положение. От 28-ми декември режимът бе удължен с още 30 дни. Прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена“. Разследването се води за безстопанственост. Новият главен прокурор Иван Гешев пък взе делото под специален надзор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране