26.11.2023 | 11:15
Светът на крачка от Трета световна война?
НАТО се готви да влезе в Украйна, а Русия плаши със "Сармат"-и

Поради пълния провал на контранастъплението на украинските въоръжени сили и заплахата за самото съществуване на режима в Киев, Северноатлантическият алианс може да обмисля възможността да изпрати свои сили на територията на западните региони на Украйна. Тази версия беше изразена в интервю за YouTube канала Danny Haiphong от американски военен експерт, бивш офицер от морската пехота на САЩ Брайън Берлетич.

Според военния анализатор, цитиран от БЛИЦ, Западът вече не може да отрича големите проблеми на Украйна на фронта. Съединените щати ще трябва да вземат някакво решение и това може да бъде въвеждането на войски, ако не американски, то на техни съюзници в НАТО на територията на Западна Украйна.

Намесата на НАТО в Западна Украйна е възможна за създаване на буферна зона, както беше в Сирия – подчерта американският военен експерт.

Берлетик смята, че руското ръководство определено може да не приеме подобен сценарий. Следователно руските въоръжени сили „натрупват ракети“, за да се противопоставят евентуално на такава заплаха.Тези проблеми, отбелязва експертът, биха могли да бъдат избегнати, ако преди началото на контранастъплението на украинските въоръжени сили американската администрация беше разбрала, че не може да издържи на прокси война в Украйна и се бе отказала от плановете да тласне Киев към настъпателни операции.

По-рано представителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат заяви, че руските въоръжени сили натрупват резерви от ракети – според него, за да ударят енергийната инфраструктура на страната през зимата на 2023-2024 г.

Русия може да е натрупала до 900 прецизни ракети с голям обсег преди зимата. Вероятно руснаците могат да ги използват, за да атакуват Украйна, заяви Игнат, цитиран от РБК-Украйна.

„Да, от няколко месеца не е имало такива обстрели, каквито имаше през лятото. Ако накрая преброите, приблизително всеки летен месец са използвани над 100 ракети. Вече през изминалите есенни месеци, няма такива интензивни обстрели с ракети. Виждаме повече Х-59, Х-31. Но има и Искандер-М и Искандер-К“, разясни говорителят.

Отчаяние е обзело дори и президента на Украйна Володимир Зеленски, който вече призна провала на контранастъплението.

След като изтъкна, че украинските въоръжени сили не могат да се похвалят с особени успехи за почти шест месеца на „контранастъплението“, той добави, че украинската армия е трудно да остане силна.

В същото време пък приближени на Путин политици предупреждават западните страни да не изпращат своя армия в Украйна. Ясно е, че руснаците пазят ракетите си с голям обсег, за да посрещнат с тях войските на НАТО.

Само на думи Путин е готов да спре войната в Украйна. С действията си показва, че е склонен да преговаря само, ако властите в Киев развият бялото знаме. Това и изтъкна днес командирът на специалните сили на „Ахмат“ Апти Алаудинов. Той написа за това в своя Tелеграм канал. Според него тази зима ще е решаваща, защото ще определи по-нататъшния ход на конфликта. Алаудинов очаква властите в Киев да поискат мирни преговори през пролетта.

Според него те вече разбират, че ситуацията не е в тяхна полза, но все още не може да спрат. Всичко трябва да се реши до пролетта.

„Врагът все още не може да откаже да се съпротивлява на Русия, защото собственикът седи зад него и го притиска в гърба с щик. Тази зима ще бъде решаваща. През пролетта врагът определено ще започне да „клони“ към преговори с Русия“, пише командирът на „Ахмат“.

Според него мирните преговори могат да бъдат само за пълната капитулация на Украйна при условията на Русия, но не и при условията на Запада или Киев. В противен случай Украйна можело да се бие не само до последния украинец, но и до последната украинка.

„И същността на преговорите ще бъде да се обсъди процедурата за капитулация на Украйна. Сигурен съм, че нашата страна няма да преговаря или да се съгласи по никакъв начин с каквито и да е условия на украинската страна. Затова ще говорим изключително за капитулация“, добавя Алаудинов.

Миналата година шефът на „Роскосмос“ и близък съратник на Путин Дмитрий Рогозин беше изтъкнал, че само един „Сармат“ може да превърне всеки враг в радиоактивна взривна яма.

Според експерти, ракетата, с които Русия превъоръжава своите стратегически ядрени сили, е истинско оръжие на Съдния ден. Москва се готви да изстреля десетки такива ракети с височината на 14-етажна сграда и тегло 208 тона. Рогозин вече предупреди, че „Сармат“ може да унищожи половината крайбрежие от континента, който Русия сметне за враждебен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране