14.11.2015 | 12:18
Светът скърби с Франция, обещава ответен удар
Президентът на Китай Си Цзинпин изпрати на Франсоа Оланд съболезнователна телеграма

Световните лидери реагираха остро на атентатите в Париж. Те обещаха ответни удари срещу терористите.Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е „дълбоко потресена от новините и кадрите, които идват от Париж“, предаде ДПА.

„Мислите ни са с жертвите на терористичната атака“, се казва в декларация на Меркел.
Шокиран съм от снощните събития в Париж. В мислите и молитвите си сме с френския народ“, написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър. „Ще направим всичко по силите си, за да помогнем„, добави той.

Европейските институции осъдиха в обща декларация терористичните нападения в Париж и ги нарекоха „отвратителни деяния„. Институциите на ЕС изразиха солидарност с Франция, добавя ДПА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е дълбоко шокиран от ужасяващите терористични атаки. „Ние сме силни и единни в борбата с тероризма. Тероризмът няма да разгроми демокрацията“, се казва в декларация на Столтенберг.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че „тези нападения са срещу цялото човечеството и универсалните ценности, които всички ние споделяме„.  Те са отблъскващ опит за терор на невинни цивилни и ние ще направим всичко необходимо за изправяне на виновниците пред правосъдието, каза Обама, цитиран от Асошиейтед прес.  Държавният секретар на САЩ Джон Кери декларира, че посолството на САЩ в Париж е готово да окаже помощ на френското правителство.

Руският президент Владимир Путин изказва дълбоки съболезнования след серията чудовищни терористични атаки в Париж и изразява солидарност с президента на Франция Франсоа Оланд и с целия френски народ, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. „Русия решително осъжда тези безчовечни убийства и е готова да окаже всякаква помощ в разследването на терористичните престъпления“, каза Песков.

Президентът на Китай Си Цзинпин изпрати на Франсоа Оланд съболезнователна телеграма за жертвите от атентатите в Париж, предаде ТАСС. „В това скръбно за френския народ време, от името на правителството на Китай и на китайския народ, както и от мое име, осъждам тези безчовечни атаки и изразявам съболезнования на близките на загиналите и съчувствие към пострадалите. Китай е готов заедно с Франция и международната общност да засили сътрудничеството в борбата с тероризма“, се казва в посланието на Си Цзинпин.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди терористичните атаки в Париж и изрази съболезнования на семействата на жертвите. Съветът за сигурност на ООН също осъди варварските и подли терористични нападения и настоя виновниците да бъдат изправени пред правосъдието.

Канадският премиер Джъстин Трюдо е шокиран от атентатите в Париж. „Шокиран и опечален съм, че толкова много хора бяха убити и ранени при нападенията в Париж. Канада е солидарна с Франция“, написа Трюдо в Туитър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентатите в Париж и изказа съболезнования на президента Франсоа Оланд и на френския народ, предаде Ройтерс. Премиерът Ахмед Давутоглу нарече нападенията в Париж престъпления срещу човечеството.
„Тези атаки са не само срещу френския народ, но и срещу цялото човечество, срещу демокрацията, свободата и универсалните ценности. Турция сътрудничи с Франция и с другите съюзнически държави в борбата с тероризма, която ще водим с голяма решителност“, се казва в декларация на Давутоглу, публикувана от неговата канцелария.

В неделя и понеделник Турция ще бъде домакин на среща на върха на Г-20, напомня Ройтерс. Очаква се в Анталия да пристигнат лидерите на 20-те най-големи икономики, между които САЩ, Китай, Япония, Русия, Канада, Австралия, Бразилия.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че родината на свободата е нападната от терористи, решени да ударят и унищожат свободата не само във Франция, но и в света, предаде ДПА.

Бразилската президента Дилма Русеф заяви, че е е шокирана от бруталните терористични нападения.

Аржентинската президентка Кристина де Киршнер също осъди терористичните атаки в Париж.
„Необходими са глобални действия срещу тероризма, защото ако не ги предприемем, никъде няма да се чувстваме сигурни„, написа Де Киршнер в Туитър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране