21.05.2023 | 21:27
Дончева: Премиери на ротационен принцип? Може и да се женят на ротационен принцип, да правят деца – това са глупости!
Първата и втората политическа сила показаха, че нямат никакъв капацитет, каза юристът

„Да, България прилича на мафиотски трилър, но това не е от сега”. Това заяви Татяна Дончева от „Движение 21” в предаването „На фокус” по повод конфликта Борислав Сарафов – Иван Гешев – Ясен Тодоров. Според нея този спор трябва да бъде решен от съдебната система и от новия състав на Висшия съдебен съвет.

С припомняне на отказа на президента Петър Стоянов да подпише указа на избрания за главен прокурор Бойко Рашков и последвалия избор на Никола Филчев Дончева каза: „По времето на Филчев прокуратурата буквално истеряса с най-странното поведение. С този период са свързани делото „Колев”, където стана ясно, че неизвестно какви хора стават главни и зам.-главни прокурори и те си решават въпросите помежду си с мафиотски средства”.

„Аз съм един от уволнените по параграф 5 на Конституцията. В онези времена от прокуратурата си отидоха стотици хора. Аз бях единственият прокурор, който отказа регистрацията на ДПС, на военизираното ВМРО, аз реших делата в полза на партиите СДС-та с тирета, а не на голямото СДС…”, припомни Дончева.

За поголовната чистка в съдебната система в началото на 90-те години тя разказа: „Мои колеги в цялата страна умряха от инфаркти, инсулти, рак – от какво ли не, не можейки да приемат, че върху тях е сложено клеймо за професионална непригодност. Съдиите получаваха едни „честитки” с подпис на министър на правосъдието – „Уведомяваме Ви, че сте предложен за уволнение поради морални и професионални качества. Точка. Министър (подпис)”.

Дончева припомни, че правителството на Иван Костов по времето на главния прокурор Иван Татарчев е тръгнало срещу прокуратурата. „Във всяка държава, и в царско време прокуратурата е била тясно свързана с политиката. Прокурорът трябва да е подчинен на закона. Той трябва да знае, че въпреки натиска, той трябва да бъде подчинен на закона”, каза Дончева.

„В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого”, каза юристът. Според нея проблемът не е само в политическите обвързаности и в съдебната система. „Контактите трябва да се запазят, но трябва да излезем от мафиотизирането на системата”, категорична е Дончева.

Относно опитите да бъде съставен кабинет включително и с ротационен премиер политикът-юрист заяви: „Екстравагантности, които са самоцелни, които нищо не значат, аз отказвам да коментирам”.

„Ако искат да се женят на ротационен принцип, да раждат деца на ротационен принцип, може би могат и да ядат на ротационен принцип… Не може всичко, това са екстравагантности”, категорична бе Дончева. „Политическото партньорство предполага доверие и съвместна работа. Първата и втората политическа сила показаха, че няма никакъв капацитет. Смисълът да се прави правителство, е да се решат определени проблеми”, обясни лидерът на „Движение 21”.

За липсата на бюджет тя бе категорична, че вече е проблем и финансовото функциониране на държавата. „Щом няма да има правителство, значи няма да има и бюджет. На 12-ти изтича управлението на съответния бюджет. Общините могат да харчат по 1/12-та но това не се връзва с нужните им финанси и това в годината, когато има местни избори”, каза Татяна Дончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране