04.06.2017 | 15:33
Терор в Лондон – 7 убити и 48 ранени
Трима терористи акатуваха случайни граждани край Лондонския мост

Британската полиция съобщи, че 7 души са били убити и най-малко 48 са ранени при снощната терористична атака в Лондон. Сред ранените има и служител на британската транспортна полиция, съобщи BBC.

„Последните три терористични атаки не са свързани, но страната е изправена пред нова заплаха, заяви британският премиер Тереза Мей след заседанието на правителствената комисия по сигурност „Кобра“.
Според Мей антитерористичното законодателство в страната трябва да се реформира и да се въведат по-строги наказания. „Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място нападателите са свързани помежду си от ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят.

„На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна. На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей.

Около 21.50 местно време бял ван е ранил няколко пешеходци на Лондонския мост (London Bridge). Кореспондент на BBC свидетелства, че микробусът се е врязал в хората със скорост от около 80 км/ч. На място пострадали поне 5 човека. Според свидетели, във вана имало трима души, които след инцидента атакували хората с около 30 см. ножове, а след това продължили на юг. Появи се информация за поне три трупа, включително и на полицай, по Borough High Street – между моста и Borough Market. Много от очевидците на инцидентите твърдят, че са чули атентаторите да крещят „Това е за Аллах“. Много хора са бягали в паника по улицата, след като е започнала атаката.

Полицията съобщи и за втори инцидент в района на Borough Market – на около 300 метра от моста. Там неизвестен мъж е атакувал и ранил с нож поне двама посетители в ресторант, твърдят The Telegraph и The Sun. Свидетели твърдят, че в района е имало повече души с порезни рани. Още към 1 ч след полунощ The Daily Telegraph имаше информация за поне 20 души с прободни рани. В някои заведения посетителите са се барикадирали, в други са хвърляли чаши и бутилки по терористите.

Движението по моста бе спряно. Затворени бяха спирките на метрото

Малко по-късно полицията официално съобщи, че е имало и трети инцидент в района на Vauxhall – на около 3.5 км. на юг от моста. Оказа се, че той не е свързан с терористичния акт. Силите за сигурност заявиха, че във връзка с инцидентите издирват трима души. По-късно пък бе съобщено, че терористите са застреляни на място от силите на реда. Разнопосочните сигнали раждаха слухове, че терористите са повече от трима.
Министерството на външните работи няма информация за пострадали при терористичния акт български граждани, съобщи БНР. Оттам допълват, че българското посолство е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията.

САЩ ще помогне на Великобритания, заяви в „Туитър“ американският президент Тръмп. „С каквото може САЩ да помогне на Лондон, ние ще се отзовем. Ние сме с вас! Бог да ви благослови“, написа той.

…..
Свидетели на снощното терористично нападение на Лондон Бридж разказват, че са видели трима души, въоръжени с ножове, да изскачат от ван и да започват атаката. Според кореспондента на BBC Том Саймъндс ванът се е разбил в пешеходци от южната страна на Лондон Бридж и след това тримата нападатели са изскочили. Той разказва, че малко след това полицията е започнала да стреля, но не е станало ясно кой е бил застрелян и какъв е броят на уцелените.

Някои очевидци твърдят, че са видели един от нападателите мъртъв или поне неподвижен, и още един, който е лежал на земята и е възможно да е оживял.

Алекс Шелъм е бил с приятелката си и други двама колеги в кръчмата Mudlark, на метри от „Лондон Бридж“ и разказва:

„Тя кървеше тежко откъм врата – сякаш гърлото й е бе прерязано. Хората се опитваха да спрат кръвотечението, а ресторантът затвори.Полицията ни нареди да чакаме в кухнята, докато те обикаляха наоколо, след което ни заповядаха да напуснем ресторанта по най-бързия начин, съпроводени от въоръжени полицаи“, разказва очевидеецът пред BBC.

….
Няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидентите в Лондон, съобщиха от Министерство на външните работи. Българското посолство в столицата на Обединеното кралство е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на следния телефон на българското посолство в Лондон:

От Обединеното кралство: 020 7581 3144
От България: 00 44 20 7581 3144

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране