10.01.2024 | 18:31
Тошко Йорданов изправи косата на Цветанка Ризова
Политикът й провали предварително подготвения сценарий

Уж подготвена и „добре подкована“, тв водещата на Би Ти Ви Цветанка Ризова се видя в чудо от хлевоустия си гост – председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Разговорът тръгна привидно спокойно, но Тошко се набра, след като на няколко пъти Цветанка го прекъсна ни в клин, ни в ръкав.

Йорданов обясни в началото на разговора защо ИТН ще подадат жалва в Конституционния съд срещу приетите промени в основния закон.

„Има голям риск да започнат да работят два парламента едновременно. Утре ще бъде внесена втора жалба в Конституционния съд срещу промените в основния закон на държавата. Ще го направят народните представители от ИТН и „Възраждане“, заяви гостът в студиото.

„Сглобката си гарантира да си прави следващите избори сама със себе си. Това не е демократично. И ще видим какво ще направи Конституционният съд“, подчерта Тошко Йорданов.

Тук Ризова сбърка, питайки го настойчиво по какво си приличат мотивите на Радев и ИТН за оспорване на конституционните промени. Видимо подразнен, Тошко Йорданов заяви:

„Ние с  президента сме различни институции. Той има едни, ние други мотиви. Ние критикуваме повече неща от президента. Позорно е „цялостното творчество“ на сглобката, затова всеки един аспект трябва да бъде критикуван“, отбеляза още той.

„Говорим за президентската институция, не за президента Радев. Какво общо има то? Защо президентът Радев?“, ядосано заяви Йорданов.

„Защото го избрахте“, отговори му Ризова.

„Да, но тези, които променят Конституцията, също го избраха. Когато им отърва, го подкрепят, когато не им отърва, не го подкрепят. Кирил и Асен трябва да ходят да целуват обувките на Радев, защото те са в политиката благодарение на него“, заяви Тошко Йорданов.

Той допълни, че БСП са се държали „леко шизофренично“, когато е вървяло обсъждането на промените в Конституцията: „Ние заявихме ясно от трибуната – ще атакуваме промените. Не може да се гоним насила по коридорите – елате тук.  Две парламентарни групи атакуват. Нашите юристи и на „Възраждане“ заедно работят по мотивите. И в крайна сметка топката е в КС“.

Запитан ще предлагат ли „свои хора“ за регулаторите, той отговори: „Вие го казахте – мнозинството ще предложи за регулаторите. Познавайки манталитета на Кирил Петков, ако ГЕРБ му се навият, в тези регулатори няма да има представители на опозицията. Демокрацията и традицията в българското управление е била, че винаги в тези регулаторни органи е имало представители на опозицията.

„Теоретично сте прав“, вметна Ризова.

„И теоретично, и практически съм прав. Госпожо Ризова, да ви кажа ли как става – новото мнозинство в парламента променя правилата на регулаторите. Затова ако имат мозък и малко чувство за демокрация, няма да действат бутално и ще има представители на опозицията в регулаторите. Така ще има по-пълен контрол“, коментира гостът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране