30.12.2016 | 0:01
Тръмп: „Дръж се, Израел. 20 януари бързо наближава“
Какво става между САЩ и Израел?

Още преди вчерашната остро критична реч на държавния секретар на САЩ Джон Кери за израелската политика, новоизбраният президент Доналд Тръмп де факто каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху да я пренебрегне, пише в. “Ню Йорк таймс”. “Дръж се, Израел. 20 януари бързо наближава”, написа Тръмп в Туитър, намеквайки за датата, когато изтича мандатът на президента Обама.

Дългоочакваната реч на Кери за Близкия изток вкара в сблъсък четири гигантски личности, които са представители на две радикално различаващи се светогледа, пише изданието. От едната страна е Кери, който от името на президента Обама и от свое собствено дава израз на натрупана с години фрустрация от проявяваната според тях от Израел неотстъпчивост.

От другата са Нетаняху и Тръмп, които реагират на извършваното според тях от Америка лицемерно предателство към най-близкия й приятел в Близкия изток. Обама и Кери играят за историята, докато Нетаняху и Тръмп играят за печелене на време, отбелязва вестникът.

Напускащата администрация иска тази реч да очертае път към мира, по който тя се е опитала да поеме, надявайки се да остави макар и дребно наследство по този въпрос. Следващата администрация и израелският й съюзник броят дните до датата, когато старият екип ще напусне сцената и нов израелско-американски съюз ще предефинира политиката в региона.

Обама и Кери вкараха Израел в задънена улица, като дадоха аргументи на критиците му и фактически го изолираха на световната сцена след приетата миналата седмица резолюция на
Съвета за сигурност, в която се критикуват израелските колонии, и вчерашното остро изказване на държавния секретар. След три седмици обаче Нетаняху очаква щедра подкрепа от Тръмп, който до момента изглежда я обещава, пише вестникът.

Разривът между Обама и Тръмп може допълнително да поляризира един дебат, който разделя света от десетилетия. При тази сурова оценка от отиващата си администрация на Обама, Израел засега е загубил най-верния си защитник на международната арена и критиците му може да се почувстват одързостени да натискат за повече действия срещу него във вид на санкции, бойкоти или съдебни дела. Обратно, предстоящото идване на власт на Тръмп и
безусловната му подкрепа за Израел вече вдъхновяват израелската десница да настоява за по-агресивни политики, които още повече ще отдалечат страната от компромис. След близо осем години с Обама Нетаняху за пръв път може да почувства малък или никакъв натиск от САЩ да прави отстъпки, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

“Кери защити решението на САЩ да не налагат вето на резолюцията на ООН срещу израелските колонии”, гласи заглавието на в. “Гардиън”. Държавният секретар на САЩ заяви, че ако Вашингтон бе наложил вето на резолюцията, Израел е щял да получи разрешение за “неограничен строеж на колонии” и това е щяло да сложи край на мирния процес. Кери издигна решението с две държави като “единственият начин да се постигне справедлив и траен мир между израелците и палестинците” и разкритикува израелския премиер Бенямин Нетаняху за изграждането на управленска коалиция, която е “най-дясно
ориентираната в израелската история, с дневен ред, който се диктува от най-крайните елементи”.

Макар и да идва в последните седмици на администрацията на Обама, речта на Кери, както и резолюцията на ООН, се приемат като част от усилие да се опази бъдещото постигане на решението с две държави от идващата на власт администрация на Тръмп, като се дадат на ЕС и на други институции инструментите да продължат да оказват натиск на Израел по въпроси като строежа на колонии, отбелязва “Гардиън”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране