21.06.2023 | 10:59
„Тренд“: Радев рязко губи доверие
Електорални щети за ПП-ДБ, по-малко за ГЕРБ

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) е понесла щетите от общите действия с ГЕРБ за съставяне на правителство. Това сочат резултатите от проучване на „Тренд“, направено по поръчка на в. „24 часа“. Обединението е загубило 5% от подкрепата си. В същото време при ГЕРБ не се отчита спад и тяхната преднина вече е около 5.5%.

Президентът Румен Радев също губи подкрепа през последните три месеца. Проучването отчита отчита 7% по-малко.

Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% – от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България. Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение„, съобщават от социологическата агенция.

Наред с това тенденциите сочат, че подкрепата за този парламент започва от много ниски нива – само 11% дават положителна оценка за работата на институциите, а 80% – отрицателна оценка.

Кабинетът „Денков“ се одобрява от 32%. Неодобрение изразяват 43%. Положително са настроени голяма част от привържениците на ГЕРБ, но все пак около ¼ от тях дават отрицателна оценка. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението е масово.

Според 42% от пълнолетните българи, „партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет“. 37% пък смятат, че „партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори“. Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция. От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората„, посочва от „Тренд“.

Ако изборите бяха днес, победители най-вероятно щяха да са от ГЕРБ почти 25% подкрепа. Около 19% са гласовете за ПП-ДБ.

Видно е че ПП-ДБ в по-голяма степен са понесли електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации. „Възраждане“ (15.3%) отбелязва минимален ръст в сравнение с изборния си резултат. ДПС (13.5%), БСП (8.9%) и „Има такъв народ“ (4.3%) запазват позициите си от изборите насам. Под парламентарната бариера остават „Български възход“ и Левицата съответно с 2.2% и 1.9% от гласуващите. 5.8% пък биха отбелязали опцията „не подкрепям никого„, отчита проучването.

След два мандата служебно управление кабинетът на Гълъб Донев получава около 35% положителни отзиви, а отрицателните са 45%. Най-силна е подкрепата за служебния кабинет сред привържениците на БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране