03.01.2018 | 13:17
Третият пол мина през министрите и пое към парламента
Кабинетът прие Истанбулската конвенция, ще учат децата в училище на толерантност и разчупване на стереотипите

Третият пол премина през министрите и се запъти към узаконяване от Народното събрание. Бурни дебати съпътстваха правителственото заседание, на което бе прието да ратифицираме Истанбулската конвенция, призна външната министърка Екатерина Захариева. Основните противници на конвенцията са Обединените патриоти, които излязоха преди дни и с декларация срещу ратифицирането. Според тях тази конвенция узаконява еднополовия брак.

Очевидно и техните представители в МС Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са упорствали до последно на заседанието. Решението не е било взето единодушно, призна Захариева. Патриотите били убеждавани с помощта на Цецка Цачева, че става дума за недоразумение.

Вицепремиерката Екатерина Захариева отрече да става въпрос за признаване на третия пол и еднополовите бракове у нас. Идеята е да се разчупи стереотипът, това защитава нашите ценности, обясни тя. Не били верни съмненията, че се приема конвенцията заради „бежанци с друга ориентация“. Всичк притеснения са безпочвени, успокояваЗахариева.

Външната министърка увери, че ратификацията няма да узакони брака между мъже или между жени. Нямало да се застраши и Конституцията ни, на която докуметнтът не противоречал. По думите й националистите са се подвели по текста за равнопоставеност на половете, ставало дума за това да няма домашно насилие и да се разчупят стереотипите с посягането върху жени и момичета, и изнасилването им. Захариева призна, че според конвенцията поемаме задължение да обучаваме и децата в училище в толерантност между половете и разчупване на стереотипите, каквото и да означава това.

Ние сме 18-та държава-членка, която приема документа. Ратификацията трябва да се състои в парламента, а по думите на Захариева ще има съпътстваща декларация към конвенцията, в която депутатите щели да изчистят недоразуменията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране