08.04.2016 | 21:34
Три условни присъди за опит за „черно тото“
В схемата отказали да участват двама футболисти от юношеския национален отбор на България

Трима българи бяха осъдени условно на по 1 г. затвор и бяха глобени с по 1000 лв. заради предлагане на подкуп на двама играчи от юношеския национален отбор по футбол. Произнесената от районния съд в Ботевград присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана. Наказанието по нея ще стане ефективно при евентуално ново провинение на някой от осъдените в определения изпитателен срок от 3 г.

Целта на корупционната схема била манипулиране на резултата от мача България – Германия на Евро ’14 за юноши до 19 г. в Унгария. Според разследващите органи на 16 юли 2014 г. в Правец признатите за виновни Даниел Гяуров, Марио Филипов и Григор Григоров предложили по 10 000 евро на националите П. П. и С. П., за да съдействат във въпросната среща да бъдат отбелязани поне три гола. Двамата играчи отказали и съобщили на треньорите си, които пък подали сигнал в полицията.

Почти сигурно става въпрос за тогавашните юношески национали Преслав Петров и Стивън Петков. Първият бе титуляр в селекцията на Александър Димитров, която на 19 юли 2014 г. загуби с 0:3 от Германия в Гьор в първия си мач от гр. Б на европейското първенство (б. а. – впоследствие Бундестимът стана европейски шампион след общо 4 победи и 1 равен с голова разлика 12:2, а „лъвчетата“ отпаднаха в груповата фаза след 3 загуби и голова разлика 0:5).

Вторият пък бе изваден от разширения състав на националния отбор с шумен скандал в навечерието на шампионата заради личните му срещи с бившите играчи на „Локомотив“ (Сф) Даниел Гяуров и Григор Григоров, тогава все още само разследвани за организиране на „черно тото“. Заради този случай на 5 август 2014 г. БФС дори спря правата на Петков, който тъкмо бе подписал договор с шампиона „Лудогорец“. Той бе реабилитиран чак на 7 май 2015 г., след като бе доказано, че е невинен. В момента 20-годишният Стивън е футболист на елитния „Берое“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране