08.04.2023 | 11:02
Трима българи пострадаха след процедури за отслабване за 500 евро в Турция
Манипулацията щяла да свали 20 кг от теглото им за половин година

Трима българи пострадаха след процедури за отслабване в Турция. Двама от тях живеят в чужбина, една жена е от Варна. При жената състоянието се влошава рязко и тя се лекува повече от месец след това в болница у нас.

Семейството е решено да си си търси правата по съдебен път. Пациентите са били третирани в частни болници в Истанбул и Измир с ботулинов токсин. В Турция те са платили около 500 евро за цялата процедура. В България цената е 1600 лв. Клиниките са затворени след като и най-малко 90 европейски граждани са се оплакали от същите здравословни проблеми само дни след процедурите. Ботоксът се инжектира в стомаха, като органът се свива и апетитът намалява, съобщaвa БНТ.

Според обещанията, това помага на пациента са свали до 20 кг от теглото си за половин година. Процедурата протича сравнително леко, но пострадалите се оплакват от слабост, затруднено дишане и преглъщане. Данните засега са, че е имало неправилно използване на нужния препарат. Дали това касае само дозата или начин на приложение, не мога да кажа. Очевидно е, че част от тези процедури не са безопасни“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Очакват се резултатите от разследването, уточни той и призова да се внимава с подобни методи. Кунчев припомни, че има проверени методи за коригиране на теглото и ако все пак пациентът желае манипулация с ботокс, трябва да се подбере клиниката.

До момента това са първите случаи на пострадали пациенти след терапията. У нас обаче популярност трупа и също толкова опасният метод за отслабване с инжекции за диабетици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране