14.11.2021 | 9:18
Трима пациенти изгоряха при пожар в ковид-отделение в Сливен
Сигналът за огъня е подаден към 2:30 ч. през нощта, но не от болницата, а от минувачи

Трима пациенти в Многопрофилната болница в Сливен са загинали при пожар в отделението, в което са настанени болни от COVID-19, съобщи БГНЕС.

Сигналът за пожара е получен в 2:39 ч.. Веднага на място са изпратени два екипа пожарникари. Установено е, че гори стая в ковид-отделението на четвърти етаж. Според bTV, сигналът не е подаден от болницата, а от преминаващи хора отвън.

При потушаването на огъня са открити двама загинали на място, а трети пациент е отведен с линейка до Клиниката по изгаряния в Пловдив. Рано тази сутрин и той е починал. И тримата са били настанени в една стая, която не е била част от интензивното отделение. Те са били на възраст 66, 72 и 80 години. Един от тях многократно е бил предупреждаван да не пуши в стаята. А в едното легло е била намерена запалка.

От министерство на здравеопазването вече обявиха, че най-вероятно огънят е тръгнал заради запалена цигара от един от пациентите. Това е станало ясно при разговор на министър Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен във връзка с трагичния инцидент в COVID отделението на болницата, при който загинаха трима пациенти. Няма пострадал медицински персонал и пациенти от другите стаи при пожара. Някои от тях са преместени в други отделения.

Пред „Нова телевизия“ директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен комисар Владимир Демирев заяви, че трагедията се дължи най-вероятно на небрежност на пациент. „При пристигане на място се установява, че гори стая на четвъртия етаж. Много задимяване в стаята, по целия коридор.  До момента сме установили, че не се касае за проблем с кислородната инсталация. Не е това причината“, заяви той.

Предполага се, че огънят е тлеел дълго време и затова отначало не е бил забелязан. При това обаче се е отделял и пушек, който е плъзнал и по целия етаж.

Предстои да бъде извършен втори оглед на мястото на инцидента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране