09.11.2016 | 21:13
Цецерон между първо и второ полувреме
Едно към едно, и без обяснения под черта

Цецерон бе спрян от ято журналистки в кулоарите на НС. За нуждите на аудиторията ни преобразихме в текст това, което гледахме.

***

Журналистка: Може би ваш коментар за изборите в САЩ?

Цветан Цветанов, феномен: Ми… Демократични избори. Добра демократична система. Избирателите са тези, които решават кой ще бъде президент. Разбира се, че това е изненада като цяло за голяма част от цялата световна общественост. Но аз съм убеден, че при една силна демокрация, при добре структурирани работещи институции, смятам, че няма абсолютно никакъв проблем от това институциите да работят по същия начин, както са работили досега. Съединените щати е… Съединените щати е най-демократичната държава. И тя доказа, че както може да избира първия цветнокож президент, така също може да избере и в момента Доналд Тръмп.

…Пак повтарям, Съединените щати са една от най-демократичните държави. Институциите работят по изключително добър начин. И по никакъв начин няма да повлияе на отношението, както към България, така също и в дейността им по изпълнение на техните си приоритети.

Журналистка: Вие като председател на Националния предизборен щаб носите ли персонална отговорност за резултата на кандидатпрезидентската двойка? Не ви достигат около 130 000 гласа, как ще успеете да мобилизирате електората си на втори тур?

ЦЦ: Аз съм убеден, че правим абсолютно пълна мобилизация на всички структури в цялата страна. Тук вече има само двама кандидати. Тук няма поредица от кандидати, които всеки се стреми под една или друга форма с определени послания да стигне до избирателите. Тук вече всеки един трябва да направи своя избор. Дали искаме да се връща моделът с водеща функция на БСП и ДПС. Или искаме да запазим това, което ГЕРБ доказа, че може да прави, и да го прави заедно с партии, които формираме парламентарното мнозинство, и с кабинет, който действително даде самочувствието и възможността страната ни да бъде уважаван партньор в Европа, и да може да се чува силният глас на България в Европейския съюз. Сами разбирате, че всички тези политики, които се правят, и това, което беше днес и като дебат в пленарна зала, аз мога да кажа, и трябва да бъдем коректни в това отношение: поздравления за „БСП – Лява България“, че успяха да постигнат този резултат; поздравления за Патриотичния фронт, че успяха да постигнат този резултат; поздравления и за г-н Марешки, който без партия успя да постигне този резултат. И, разбира се, все пак нека да припомня, че в едно политическо състезание, то има в общи линии същия начин за провеждане както и спортното: знаете, че първото полувреме е приключило, в момента има една седмица подготовка за второто полувреме, което е решаващо. И аз съм убеден, че в неделя вечерта ще може действително да се поздравим с първата жена президент, г-жа Цецка Цачева. Защото българските граждани в момента имат възможността да осъзнаят какво можем да направим в неделя. И всеки трябва да допринесе за най-правилното решение. За мен е изключително важно да има висока избирателна активност. Защото, когато има много висока избирателна активност, това означава, че българският президент ще може действително да се ползва с широка обществена подкрепа и ще може да бъде с протегната ръка и да бъде обединител на нацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране