29.10.2015 | 1:31
Цецка, Волен и Пиночет: Грозна гледка със субективна привнесеност
Един ден на електронната поща

Цецка Цачева, председател на НС: …В днешния ден на електронната поща официално в писмен вид аз получих множество искания – Камерен театър „Възраждане“, това е Съюз на архитектите в България, г-н Георгиев от Ямбол, г-н Василев от Пазарджик, „Кръстьо Сарафов“…

Водещ, БНТ: Какви са посланията от всички тези писма?

ЦЦ: Те са в две посоки, които имат връзка помежду си. От една страна категорично осъждане на поведението на народните представители от „Атака“ и техния председател г-н Сидеров. И в подкрепа на исканията за промяна на Конституцията. Ето, Камерен театър „Възраждане“, три реда: „Г-жо Цачева, екипът на Общински театър „Възраждане“ подкрепя исканията на Съюза на артистите в България за промяна на Конституцията в частта, отнасяща се до депутатския имунитет“! (…)

В-щ: …Сега към една друга криза, която е свързана вече с изборите. Вярвам, че в ГЕРБ сте обсъдили това, което се случи в „Арена Армеец“, в ОИК – София, където 40 часа хората от секционните комисии не можаха да си предадат материалите. Някои нарекоха това „най-голямата заложническа криза, след като Пиночет затвори стадиона в Сантяго“. Знаете ли това сравнение? То звучи ужасно, но горе-долу някаква прилика имаше, особено в снимките.

ЦЦ: Ситуацията не е много далечна между двата случая…

…С ЦИК сме имали нееднократни срещи, това стои на вниманието на народните представители от всички парламентарни групи. За мен картината с чувалите, с това мъкнене…

В-щ: Какво предизвика у вас?

ЦЦ: Грозна картина е това и мъка. Мъка, защото се поставих на мястото на тези хора. Ние също, участниците в процеса, не бяхме спали от събота сутринта, но тези хора предния ден, в петък, са получавали материали, създавали са условия в изборните помещения, в стаичките за гласуване. Това са часове, които се измерват с денонощие. (…)

ЦЦ: За мен краят на тази картина с чувалите може да се реши много елегантно чрез въвеждане на електронно дистанционно гласуване, когато броят на хартиените бюлетини ще намалее. Трябва да има такава възможност. Не е приемливо според мен в ХХI век по този начин да се провеждат избори. Защото ние имахме картина от София и медиите представиха на други места в страната, но проблеми с подобен род – носене на чували, възрастни хора, прилошаване, е имало на много места, за съжаление.

В-щ: Има ли голяма вина тази госпожа, която е председател на ОИК, и която даже в едно интервю за Дарик твърди, че тези, които са потърсили лекарска помощ в „Арена Армеец“, може би са били симуланти?

ЦЦ: Въпросът за вината се решава от една друга институция, като юристи можем да си го кажем… Така че аз не мога да бъда съдник и не мога да кажа аз кой има вина и кой не. Но аз ви моля вие…

В-щ: Обаче тук говорим все пак за субективни и обективни предпоставки.

ЦЦ: …да се поставите на мястото на една 19-членна комисия, която е ОИК, която да се справи с този поток от граждани.

В-щ: Да, с 4-5 хиляди човека.

ЦЦ: …като трябва едновременно да гарантира сигурността на изборните материали, на бюлетините, на протоколите, в същото време да има ангажимент към реда, по който протича това приемане. Така че не мога нито да съдя, нито да оправдавам, но беше грозна картината, която наблюдавахме в продължение на много часове.

В-щ: Точно така. Но последно, все пак вашето мнение като юрист – повече бяха субективните, или повече бяха обективните предпоставки, за да достигнем до този плачевен резултат накрая на изборите.

ЦЦ: Не мога да ги измеря в процентно съотношение. Обективната предпоставка…

В-щ: Или обективно и двете.

ЦЦ: Обективната предпоставка се съдържа в Изборния кодекс. Тя ни беше ясна на нас от ГЕРБ още през лятото, когато г-жа Фандъкова реагира много остро от Столична община. Дали има и субективна привнесеност към обективните причини, това вече други органи трябва да го кажат.

1 коментар

  1. mosjis каза:

    ГЕРБЕРСКА ПАЧАВРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране