30.05.2015 | 18:26
Цигани нападнаха свещеник в гърменското село Марчево
Бъчварова изпрати почти всички държавни ведомства на проверки в Гърмен

Свещеник е бил нападнат и ограбен от група цигани в село Марчево, община Гърмен. По обяд на днешната Черешова Задушница, докато жандармерията пази на входа на циганската махала, десетина души – мъже и жени, нахлули в църквата над селото, грабнали торбите на свещеника и избягали обратно към махалата.

От полицията отрекоха за инцидента. Дежурният полицай обясни, че няма как да бъде допуснат бой, тъй като има засилено полицейско присъствие. Служители на жандармерията също са на място и следят за спазване на обществения ред и недопускане на сблъсъци между роми и българи в община Гърмен.

Възрастният свещеник разказа, че това не е първият път, в който е нападан. Преди няколко седмици група цигани му взели ключовете от църквата и го принудили да им даде църковните и личните си пари, за да го пуснат и да върнат ключовете.

За днешния случай е подаден сигнал и МВР работи по него. Преди няколко дни напрежението в Гърмен ескалира, след като местните хора влязоха в сблъсък с ромите. Те протестираха срещу честите цигански набези и нападения. И в момента районът се охранява от жандармерия, за да не се стига до ексцесии или нови сблъсъци. В Гърмен на работна среща пристигна и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Междувременно МВР-шефката Румяна Бъчварова Румяна Бъчварова разпореди проверки на съвместни междуведомствени екипи от утре в Гърмен и района, съобщи пресцентърът на ведомството.  Днес Бъчварова е била в Гоце Делчев и Гърмен, където е провела срещи с кмета на общината Минка Капитанова, областния управител Бисер Михайлов, директора на ОДМВР-Благоевград и началника на районното полицейско управление в Гоце Делчев.

Проверките ще се извършват от съвместни екипи на общината, РДНСК, дирекция „Социални дейности“, ОДМВР-Благоевград и ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, НАП, РЗИ Благоевград и Регионалния инспекторат по образование. Съставен е и план за поетапното въвеждане на видеонаблюдение в района.

По инициатива на вътрешния министър в следващите дни ще бъдат разработени и въведени нови типови бланки – жалби за подаване на сигнали за кражби и други престъпления. Това ще улесни жителите и ще подобри работата на полицията и местната власт, пишат от МВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране