29.06.2015 | 13:37
Цигани в Гърмен се барикадираха в къща за събаряне
Искаме да си плащаме данъците, да си узаконим местата, казват мургавите

Напрежението в циганската махала в Гърмен ескалира, а събарянето на къщите спря, след като група местни жители се барикадираха в една от нарочените за бутане незаконни постройки.

Всичко започна около 11 часа, когато трябваше да бъде съборена първата от четири къщи за деня. Първо жителите на Гърмен заплашиха, че ще преминат към гражданско неподчинение, ако не бъдат съборени къщите. Преди бутането на първата постройка множество роми се събраха в центъра на махалата и викаха бурно: „Само Бойко ще ни спаси”.

После дружно запяха песента: „Моя страна, моя България”. Накрая изненадващо се успокоиха и започнаха сами да събарят първата къща.  Така в 11.30 часа ромите от махалата сами събориха паянтова постройка, състояща се от една стая. След това започна и изнасянето на покъщнината от втората и третата къща, които също трябва да бъдат съборени. В третата къща обаче обитателите й се барикадираха вътре, като си вкараха покъщнината обратно.

„Искаме да си плащаме данъците, да си узаконим местата. Защо събарят нас, а не незаконните хотели, сред които има и замъци?!“, питаха цигаите, цитирани от кореспондента на БГНЕС. Те заплашват да се изнесат на палатки пред общината и искат кметицата Минка Капитанова да дойде на място.

В махалата пристига полиция, а ромите са извадили една каруца покъщнина от съборената къща. С полицейска лента са оградени четирите къщи, за които има предписание да бъдат разрушени. На място са шефът на строителния контрол в Благоевград и областният управител.

„В тези домове живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат. Няма да позволим бутане на къщите, нека багерите съборят домовете заедно с хората, те няма да излязат отвътре. А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите”, каза по този повод неформалният ромски лидер Юлиян Герасимов.

Общо четири незаконни къщи в ромската махала на Гърмен трябва да бъдат съборени в понеделник. Повод за принудителното разрушаване стана избухналото преди месец  напрежение между българи и роми в следствие на битов инцидент.

Действията бяха анонсирани от регионалния министър Лиляна Павлова в началото на миналата седмица. Тогава тя съобщи, че нито един от собствениците на установените незаконни къщи не е пристъпил към доброволно бутане.

Очаква се булдозерите да съборят общо шест от 124-те незаконни сгради. Днес ще бъдат бутнати 4 постройки, а на 13 юли – останалите две. За първите сгради е избрана фирма изпълнител и са задействани всички необходими процедури. За останалите тепърва предстои да се направят огледи и оценка колко ще струва събарянето. Това са постройки, за които веднъж е издавано решение, че са незаконни, но те не са били премахнати, впоследствие собствениците им са ги надграждали и достроявали и затова сега процедурите по описването им трябва да започнат наново.

В понеделник жителите на ромската махала са събрали подписка, която ще бъде внесена за разглеждане. С нея молят да получат отсрочка в рамките на два или три месеца, за да могат да узаконят постройките си или да намерят къде да живеят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране