11.07.2015 | 0:06
ЦИК очаква сбъркани бюлетини на местните избори
През октомври ще се гласув и на референдум

Избирателите все още не знаят как да гласуват правилно. Тази констатация направиха от ЦИК, като изразиха притесненията си, че на местния вот през октомври може да има масово сбъркани бюлетини.

Опитът от Сърница е много горчив, подчерта Румяна Сидерова, като припомни, че в най-новата община за първи хората гласуваха с преференция и за общински съветници. На вота наесен избирателите ще трябва да се борят с различни по вид бюлетини-за градоначалници, за общинари, а в София, Варна и Пловдив и за районни кметове.

За капак може да се добави и такава за референдум. Бюлетината за представители в местните парламенти ще изглежда точно като тази, с която гласувахме за депутати-вляво изредени номерата на партиите в квадратче за отбелязване на „X” или „V”, а вдясно цифри в кръгчета за съответните общинари в листата за преференция.

В тази за кметове пък номерата на кандидатите ще се разполагат в средата, а от ляво и дясно ще са посочени съответно партията, която го издига, и самото му име. ЦИК припомни и за условието за 6 месеца уседналост, за което избирателите често забравяли и в крайна сметка не можели да гласуват. Администрациите по места пък вече ударно се подготвяли, за да протече гладко изборният ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране