14.05.2016 | 0:21
Цв. Цв. забърка каша зад гърба на Борисов
В партията текат вътрешни процеси, които могат да я свалят от власт много по-бързо от опозицията
Елизабет Дафинова

След активната дандания в четвъртък в петък Цветанов би отбой. Дончев призна, че не е питан ще поеме ли и ведомството на Калфин, а Борисов просто лансира заместничката на подалия оставка – Зорница Русинова, за министър на труда и социалната политика. Това стана ясно от думите на самия премиер, който върнал се, не върнал още от конференцията за корупция в Лондон се появи петък (13 май) в Народното събрание.

Борисов обясни, че Русинова е отговаряла за европейските програми и че е много добре приета в Брюксел. Освен това тя беше на същия пост и в първия кабинет на премиера. „Мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справи”, каза убедително той и допълни, че е уведомил партньорите на ГЕРБ в парламента за номинацията и че те „всички“ са „за”.

Малко по-рано през деня председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов с половин уста каза, че вицепремиерът Томислав Дончев не иска да е и социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. Той бил отказал предложението на премиера Бойко Борисов, тъй като бил натоварен „с много и важни отговорности в момента, свързани с европейското финансиране, инфраструктурни проекти и други.“ Това стана, след като в четвъртък Цветанов си скъса обувките да снове между групите на реформаторите и патриотите, за да осигури подкрепата им за кандидатурата на Дончев за овакантения пост.

„При вчерашните разговори, които имах с премиера – Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция, но, разбира се, разговорите продължават, търсят се възможностите. За мен е важно, че имаме парламентарно мнозинство, което може да гласува промяната”, не падна по гръб Цветанов.

Разнобоят между първия и втория в ГЕРБ по повод кандидатура за социален министър още веднъж потвърждава, че в партията текат вътрешни процеси, които могат да я свалят от власт много по-бързо от опозицията или който и да било друг. Става все по-видимо, че властовите амбиции на Цветанов нарастват и той не на шега си вярва, че Борисов ще се кандидатира за президент, а той ще заеме мястото му на министър-председател.

Очевидно за втори път, докато Бойко Борисов е в чужбина, Цветанов действа на своя глава, без да е съгласувал предварително с партийния лидер действията си. Първият път беше т.нар. от Борисов „бунт на кораба“. Тогава той беше в Брюксел, а парламентарната му група под давление на шефа си излезе с остра декларация, настоявайки хората на Радан Кънев във властта да бъдат уволнени, тъй като партията, която представляват, е излязла в опозиция. Тогава се наложи Борисов пак да идва непредвидено в парламента, да се среща с депутатите си и да успокоява страстите.

Фактът, че и в този случай Борисов се появи в парламента, след като слезе от самолета, показа, че отново ще се „гаси пожар“, запален зад гърба му. Той лично обяви номинацията на новия социален министър, даде да се разбере, че въобще не е мислил за Дончев, тъй като му е необходим за други задачи, и лично разговаря с коалиционните партньори на ГЕРБ за подкрепата на Зорница Русинова. Борисов обясни, че Томислав Дончев имал три важни ресора и не може да поеме и Министерството на труда и социалната политика, и категорично отрече дадената по-рано от Цветанов информация, че вицепремиерът отказал да заеме поста. Борисов многозначително, но уместно подхвърли, че с различните спекулации за Дончев някой си прави пиар на негов гръб.

„Аз се забавлявах с вашите очаквания”, коментира той пред журналисти в кулоарите на парламента. „Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ. Той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз, или правителството му кажат. Така че тези, които се опитват да си направят пак на мой гръб някаква реклама – изобщо не е верно. За отказ не става въпрос. Томислав Дончев е от хората, с които аз говоря с часове всеки ден по много теми, защото той е много смислен човек”, обясни язвително Борисов.

Той удари още един „шамар“ на партийния си заместник по повод намеците му, че може да стане президент. За тях Борисов каза, че се е пошегувал. „Аз продължавам да настоявам, виждайки какво става в света, на всички да им е мила държавата. Хаосът, който ще стане, ще бъде страховит“, заяви още министър-председателят.

Самият Томислав Дончев в четвъртък запази деликатно мълчание, докато вървяха совалките на Цветанов и парламента. Но след като Борисов се намеси и обяви кой ще е новият министър, Дончев каза и своето мнение. „Когато човек става за всичко, не става за нищо“. По интригата, че ще е следващият социален министър, той добави: „Мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма, когато става дума за такива тежки отговорности. Благодаря за всички коментари, предложения, включително и за добрите оценки при хипотезата да поема отговорностите на министъра на труда и социалната политика. Това обаче би довело до невъзможност да си върша работата по всички останали ресори с енергията и с желанието, което трябва“, обясни вече сериозно той .

Още в четвъртък (12 май) стана ясно, че опозицията няма да подкрепи каквато и да било номинация на ГЕРБ за овакантения от Калфин министерски пост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране