27.07.2015 | 13:06
Цветан Василев изнудвал сръбския президент
Бизнесменът дарил 1,2 млн. динара на фондацията на Драгица Николич, твърди в. "Курир"

Има основателни подозрения, че Цветан Василев, българският мажоритарен собственик на Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, който дължи 20 млн. евро за електричество и газ, е дал на фондацията на съпругата на сръбския президент Драгица Николич 1,2 млн. динара с желанието да окаже върху президента Томислав Николич политическо влияние и така да си осигури своеобразна защита, пише сръбският вестник „Курир“.

Драган Добрашинович от неправителствената организация Коалиция за контрол на държавните финанси казва, че очевидно за Василев е било по-важно да си купи политическо влияние, отколкото да изплати дълговете си, за което неотдавна бе порицан и от премиера Александър Вучич.

„Този въпрос трябва да бъде регулиран със закон. Фирмите, които имат дългове, не могат да правят дарения“, казва Добрашинович. Депутатката от опозиционната Демократическа партия (ДП) Александра Йерков характеризира случая като позорен и добави, че от ДП многократно са предупреждавали за воденето на непрозрачен бизнес.

„Ако някой започне да проверява работата на тази фондация, уверена съм, че би открил много съмнителни дарители“, каза тя.

Говорителят на Либерално-демократическата партия Йован Найданов на свой ред каза, че „компетентните органи трябва да разследват всички твърдения. Ако те се окажат истина, това ще е очевиден начин на влияние върху президента“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране