03.06.2017 | 14:12
Цветанов бил пред оставка заради “Наглите”
Законовата промяна не е основание рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно условно

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обмислял оставката си през 2009 г. в случай на неуспех на акцията срещу групата за отвличания “Наглите”. Това заяви самият той пред БиТиВи.

“Аз обмислях вариант, ако има още едно отвличане, да си подам оставката, защото аз нямах моралното право да остана министър на вътрешните работи или да представлявам моята партия като такъв, ако имаше такава поредица от отвличания”, каза Цветанов.

Той коментира искането на двама от групата – Любомир Димитров – Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи – да излязат на свобода предсрочно. И двамата бяха пуснати от Софийския градски съд, но апелативният отказа на Димитров. Предстои произнасяне по искането на Евтимов. Опитът на двамата да излязат на свобода стана възможен благодарение на поправка в НК, предложена от предишния кабинет “Борисов” и приета от парламента.

Според Цветанов обаче законовата промяна не е основание рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно условно, ако са полагали труд, какъвто е случаят с Димитров и Евтимов. “Няма промяна в законодателството относно предсрочно освобождаване на лица, които изтърпяват съответното си наказание”, заяви бившият вътрешен министър. По думите му промяната е само процедурна и касае въпроса кои служители от затвора могат да предлагат на съда предсрочно освобождаване. С промяната обаче отпада ограничението опасни рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно и без ограничения, независимо колко са излежали и какъв е остатъкът от присъдата им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране