26.02.2019 | 0:01
Цветанов призова Европол да ни помага срещу фалшивите новини и хибридната война
До края на месеца ще заработи правителственото звено за борба с дезинформацията

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов призова „Европол“ да помага на националните правителства в борбата им с хибридната война и фалшивите новини, съобщи пресслужбата на Народното събрание.

Цветанов е постоянен представител в Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията и ръководи делегация на българския парламент за Четвъртата среща на групата в Букурещ днес.Цветанов коментира темата за заплахите от хибридната война като отбеляза, че ако само преди години балтийските държави са били единствените притеснени от този феномен, сега цяла Европа осъзнава това сериозно предизвикателство пред сигурността и демокрацията.

Той подчерта, че демократичните общества са особено уязвими поради принципите за свобода на словото, но именно, за да съхраним тези свободи, които са естествена част от ежедневието на европейците, трябва да търсим начини за превенция и противодействие на хибридната война и фалшивите новини.
В прессъобщението се добавя, че Цветанов е поискал „Европол“ да провери как в съгласие с мандата си на европейска агенция може да подпомогне националните правоприлагащи органи в тази трудна задача. Преди дни стана известно, че до края на месеца ще заработи правителственото звено за борба с дезинформацията.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране