25.01.2018 | 12:11
Цветанов скочи на президента Радев
Държавният глава възприел подход на системно унижаване на парламента

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Гласуваха 234 народни представители. 103 депутати от БСП и ДПС гласуваха “за”. Против бяха 131 от управляващото мнозинство и “Воля” на Веселин Марешки. Премиерът Борисов отново си спести посещението на парламента. Още преди гласуването ГЕРБ и БСП изчетоха декларации по повод скандала между президента Румен Радев и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, които в сряда (24 януари) си размениха остри позиции за ниския рейтинг на законодателния орган.

Социалистите заявиха, че недоверието в парламента се дължи и на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването. Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна, каза Валери Жаблянов от БСП.

Президентът Румен Радев в своя отчет на първата година от мандата си отбеляза, че парламентът се превръща в нотариат, който валидира решенията на правителството. Доверието в НС е критично, а когато отслабва парламентът, отслабват и всички институции. Парламентарната шефка Цвета Караянчева по-късно упрекна държавния глава, че и той има вина за ниския рейтинг на Народното събрание.

“Доверието в Народното събрание е критично ниско и този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен се дължи и на грубите, и непремерени нападки на държавния глава”, каза Караянчева.

В декларация след вота на недоверие и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Караянчева е била длъжна да изрази тази позиция. Цветанов обвини президента, че възприел подход на системно унижаване на парламента, а това не му правело чест.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране